2010 Nobel Barış Ödülü Çin’de hapiste bulunan yazar Liu Xiaobo’ya verildi. Çin Edebiyatı alanında doktorası olan ve 1989’daki demokrasi eylemleri üzerine üniversiteden atılan yazar Bağımsız Çin PEN Merkezi’nin önceki başkanı. Sık sık göz altına alındı, 1990larda üç yıl çalışma kampında tutuldu. Liu Xiaobo siyasal reformlar ve insan hakları için 2008 Bildirisi’ni hazırlayan aydınlardan biri. Bildiride şöyle deniyor: “Fikirlere suç muamelesi yapmaktan kurtulmalıyız.” Bildiri Çin’de 10.000 kişi tarafından imzalanmış bulunuyor. Liu 2008 sonunda tutuklanmış, altı ay sonra “hükümeti lekelediği, devleti ve sosyalist sistemi yıkmaya dönük girişimlerde bulunduğu” gerekçesiyle suçlanıp 11 yıl hapse mahkûm edilmişti. Yazarın Nobel Barış Ödülü Çin’deki pek çok aydın tarafından desteklenmiş, Çin hükümetinin tepkisine ve “ödül verilirse Norveç ile ticarî antlaşma yapmama” tehdidine yol açmıştı.
Uluslararası PEN Başkanı John Ralston Saul ödül kararını destekleyen bir açıklama yaptı. Çin’de 40’tan fazla yazar ve gazeteci demokratikleşme taleplerinden ötürü hapiste. Uluslararası PEN Çin’e çağrıda bulunarak 11 yıllık hapis cezasını çekmekte olan Liu Xiaobo’nun serbest bırakılmasını talep etti.
Haber
Haber
Yorumlar
Yorum Gönder
Diğer Haber Yazıları
İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.
Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.
Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor.
Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.
Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.
Yeni yorum gönder