Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

'Nobel'i Oz alsın'



Toplam oy: 778

Henüz Nobel Edebiyat Ödülü sahibinin ilan edileceği tarih bile açıklanmadı ancak kimin bu ödüle layık görüleceği konusundaki spekülasyonlar büyük bir hızla devam ediyor.



Suriyeli ve İsveçli iki şair Adonis ve Tomas Tranströmer listenin başında yer alıyor.



Asıl adı Ali Ahmet Said Eşber olan Adonis, Arap şiirinin kendi kimliğini yitirmeksizin dünya şiiriyle ilişki kurmasına çalışmış 81 yaşında bir şair. Sonradan adını değiştirip Lübnan vatandaşı olan ve Paris’de yaşamaya başlayan Adonis, yapıtları ile Arap şiirini etkileyen önemli bir sanatçı oldu.



1939’da Stokholm’de doğan Tomas Tranströmer ise az sayıda eserine rağmen geniş bir okuyucu kitlesine ulaşmayı başaran ve pek çok ödüle layık görülen bir edebiyatçı. Afrika'dan Birleşik Amerika'ya hatta 1954’de Türkiye'ye de yolculuklar yapmış, bu yolculuklarda edindiği deneyimleri eserlerine yansıtmıştır. Tranströmer’in “İzmir saat üç” adlı bir şiir kitabı da var.



'Ödülü Amos Oz Alsın'

 

Nobel ödüllü Alman yazar Günter Grass da, bu yıl bu ödüle İsrailli yazar Amos Oz’un layık olduğunu söyleyerek spekülasyonları kızıştırdı. Grass’a göre Oz, sadece Türkçeye de çevrilen “Aşk ve Karanlık” adlı romanı ile bile Nobel Edebiyat ödülünü hak ediyor. Amos Oz’un Filistinliler arasında köprü kurmaya çalışan en cesur İsrailli aydınlardan biri olduğunu söyleyen Grass, yazarın İsrail devletinin kuruluşunu anlatan romanı “Aşk ve Karanlık” ın 20. yüzyılın bir özeti olduğunu da hatırlattı. 72 yaşındaki yazar Oz, Nobel barış ödülünün sürekli adayları arasında.



'Sırada şairler ve Amerikalılar var'

 

Günter Grass gibi bazılarına göre, adı aday olarak sık sık anılanları ödüllendiren Nobel Barış Ödülü Jürisi, bazılarına göre ise edebiyat türüne ve ülkeye göre karar veriyor.



1996 yılında Polonyalı Wislawa Szymborska Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen son şair olduğu için sırada şairler olduğunu düşünenlerin sayısı az değil. Nobel Edebiyat Ödülü, en son 1993 yılında Amerikalı yazar Toni Morisan’a gitmişti. Bu nedenle spekülasyon listesinde üst sırayı Amerikalı edebiyatçılar Thomas Pynchon (74 Philip Roth (78) ve Cormac McCarthy (78) yer alıyor.

 


Ya siyasi kriter?

 

 

Geçen yıl sürekli favori adaylardan Perulu yazar Mario Vargas Llosa ödüllendirildi ama Nobel Edebiyat Ödülü pekala sürprizlerle dolu olabiliyor.



Rumen kökenli Alman yazar Herta Müller 2009’da nobele layık görüldüğünde kimse şaşkınlığını gizleyemedi. Grass’dan sonra Nobel Edebiyat ödülü alan Çinli yazar Gao Xingjian’ı da çok az insan tanıyordu.



Tabii bir de ödülün dağıtılmasında siyasi faktörün önemli olduğunu düşünenler var. Bu durumda Alman yazar Günter Grass’ın favorisi İsrailli Amos Oz’un ya da Suriyeli olmayı reddeden şair Adonis’in şansı hiç de az değil.  

 

Haber: Fulya CANŞEN - ntvmsnbc.com

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.