Her yıl farklı bir konu üzerine yapılan geleneksel soruşturmalarının yedincisini düzenleyen edebiyat dergisi Notos'un bu yılki konusu “Türk edebiyatından hangi yazarın Nobel Edebiyat Ödülü'nü almasını istersiniz?”
Notos'un bu büyük soruşturması sadece yazarların, yayıncıların ve okurların değil, onun dışında büyük bir kitleyi de etkileyen ve merak uyandıran Nobel Edebiyat Ödülü'nü mercek altına alıyor. Tam olarak 274 yazarın katıldığı bu soruşturma, hem edebiyat kamuoyunu hem de edebiyatımızın bugününü bu yüksek sayıyla güvenilir bir şekilde temsil ediyor. Uzun bir hazırlık sonucunda gerçekleşen, büyük bir özen ve sorumluluk gerektiren soruşturmanın sonucuna göre, işte Nobel Edebiyat Ödülü'nü alması en çok istenen ilk 10 yazar:
1. Yaşar Kemal
2. Leylâ Erbil
3. Gülten Akın
8. Enis Batur
9. Latife Tekin
10. Tahsin Yücel
Peki bu soruşturma nasıl yürütüldü?
Notos, seçici kuruldaki 274 yazardan üç yazar ismi önermesini istedi; karşılığında yaşayan 86 yazarın ismi verildi. Önerilen yazarlar en çok önerilenlerden başlanarak sıralandı. Çıkan sonuçlara göre, listenin başındaki Yaşar Kemal'in edebiyat kamuoyunun genel onayını aldığı ve her üç kişiden ikisince önerildiği görülüyor. Listede Yaşar Kemal’den sonra gelen Leylâ Erbil, Gülten Akın, Adalet Ağaoğlu ya da yirmi kişilik listede yer alan Tahsin Yücel, Ferit Edgü, Selim İleri, Füruzan, Ahmet Oktay Sezai Karakoç, Vedat Türkali adları da edebiyatımızın önceki kuşaklarından ilk akla gelen yazarlar olarak öne çıkıyor.
Bu kez yirmi kişilik listenin yarısını önceki kuşaklar oluşturuyorsa, neredeyse öteki yarısını da yeni kuşak yazarların oluşturması da kayda değer bir sonuç olarak görülüyor: 1950 sonrası doğumlu yazarlar Cemil Kavukçu (d. 1950) ve Enis Batur (d. 1952) ile başlıyor, sonra en gençleri Barış Bıçakçı’ya (d. 1966) varıyor. Yeni kuşakların en gençleri arasındaki iyi yazarların, artık eski kuşakların yanında anılması ise edebiyatımızın bugünü için olumlu bir saptama olarak düşünülüyor.
Notos’un edebiyat kamuoyunca benimsenen, her yılın şubat ayında sonuçları açıklanan yıllık soruşturmaları geçtiğimiz yıllarda ise şu konuları ele almıştı:
Ölmeden Önce Okunması Zorunlu 40 Kitap (Şubat 2007)
Yüzyılın 40 Romancısı (Şubat 2008)
Edebiyatımızda Geleceğin Ustaları (Şubat 2009)
Yüzyılın 40 Öykücüsü (Şubat 2010)
Çağdaş Türk Edebiyatında En İyi 40 Şey (Şubat 2011)
100 Temel Eser (Şubat 2012)
Yeni yorum gönder