Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Notos soruyor: Hangi yazarın Nobel Edebiyat Ödülü’nü almasını istersiniz?



Toplam oy: 466

 

Her yıl farklı bir konu üzerine yapılan geleneksel soruşturmalarının yedincisini düzenleyen edebiyat dergisi Notos'un bu yılki konusu “Türk edebiyatından hangi yazarın Nobel Edebiyat Ödülü'nü almasını istersiniz?” 

 

 

 

 

 

 

 

 

Notos'un bu büyük soruşturması sadece yazarların, yayıncıların ve okurların değil, onun dışında büyük bir kitleyi de etkileyen ve merak uyandıran Nobel Edebiyat Ödülü'nü mercek altına alıyor. Tam olarak 274 yazarın katıldığı bu soruşturma, hem edebiyat kamuoyunu hem de edebiyatımızın bugününü bu yüksek sayıyla güvenilir bir şekilde temsil ediyor. Uzun bir hazırlık sonucunda gerçekleşen, büyük bir özen ve sorumluluk gerektiren soruşturmanın sonucuna göre, işte Nobel Edebiyat Ödülü'nü alması en çok istenen ilk 10 yazar:

 

 

 

 

1.     Yaşar Kemal

 

 

 

 

2.     Leylâ Erbil

 

 

 

 

3.     Gülten Akın

 

 

 

 

4.     Adalet Ağaoğlu

 

 

 

 

5.     Hasan Ali Toptaş

 

 

 

 

6.     Murathan Mungan

 

 

 

 

7.     İhsan Oktay Anar

 

 

 

 

8.     Enis Batur

 

 

 

 

9.     Latife Tekin

 

 

 

 

10.   Tahsin Yücel

 

 

 

 

Peki bu soruşturma nasıl yürütüldü? 

 

 

 

 

Notos, seçici kuruldaki 274 yazardan üç yazar ismi önermesini istedi; karşılığında yaşayan 86 yazarın ismi verildi. Önerilen yazarlar en çok önerilenlerden başlanarak sıralandı. Çıkan sonuçlara göre, listenin başındaki Yaşar Kemal'in edebiyat kamuoyunun genel onayını aldığı ve her üç kişiden ikisince önerildiği görülüyor. Listede Yaşar Kemal’den sonra gelen Leylâ Erbil, Gülten Akın, Adalet Ağaoğlu ya da yirmi kişilik listede yer alan Tahsin Yücel, Ferit Edgü, Selim İleri, Füruzan, Ahmet Oktay Sezai Karakoç, Vedat Türkali adları da edebiyatımızın önceki kuşaklarından ilk akla gelen yazarlar olarak öne çıkıyor. 

 

 

 

 

Bu kez yirmi kişilik listenin yarısını önceki kuşaklar oluşturuyorsa, neredeyse öteki yarısını da yeni kuşak yazarların oluşturması da kayda değer bir sonuç olarak görülüyor: 1950 sonrası doğumlu yazarlar Cemil Kavukçu (d. 1950) ve Enis Batur (d. 1952) ile başlıyor, sonra en gençleri Barış Bıçakçı’ya (d. 1966) varıyor. Yeni kuşakların en gençleri arasındaki iyi yazarların, artık eski kuşakların yanında anılması ise edebiyatımızın bugünü için olumlu bir saptama olarak düşünülüyor.

 

 

 

 

Notos’un edebiyat kamuoyunca benimsenen, her yılın şubat ayında sonuçları açıklanan yıllık soruşturmaları geçtiğimiz yıllarda ise şu konuları ele almıştı:

 

 

 

 

Ölmeden Önce Okunması Zorunlu 40 Kitap (Şubat 2007)

 

 

 

Yüzyılın 40 Romancısı (Şubat 2008)

 

 

 

 

Edebiyatımızda Geleceğin Ustaları (Şubat 2009)

 

 

 

 

Yüzyılın 40 Öykücüsü (Şubat 2010)

 

 

 

 

Çağdaş Türk Edebiyatında En İyi 40 Şey (Şubat 2011)

 

 

 

 

100 Temel Eser (Şubat 2012)

 

 

 

 

DA

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.