Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Nuri Bilge Çehov



Toplam oy: 1212

Geçtiğimiz hafta bildiğiniz gibi 18. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'yle geçti. Bir grup kültür sanat basınıyla birlikte ben de oradaydım. Üstelik kendime gizli bir de görev vermiştim; filmlerde saklı duran edebiyat alıntılarının izlerini bir dedektifin titizliğiyle sürmek! Hedefimde ise asıl olarak, festivalin gözdesi Nuri Bilge Ceylan'ın Bir Zamanlar Anadolu'da'sı yer alıyordu.



Derken beklenen gün geldi ve ben de salondaki herkes gibi bir huşu içinde Bir Zamanlar Anadolu'da filmini izlemeye, başladım. Film zaten bütünüyle iyi bir edebiyat eserinin lezzetine sahip. Çehov'un ruhu ise karakterlerinden olay örgüsüne dek bütünüyle filme yayılmış. Onun ıssız ve tekinsiz taşra bölgelerinde geçen öyküleri, detaylara odaklanan karakter çözümlemeleri adeta ete, kemiğe bürünmüş bir şekilde perdede işte... Kırıkkale'ndeki bir cinayet soruşturması için iki zanlıyla birlikte yollara düşen bir doktor, bir savcı ve polis şefinin hikayesini anlatan film, ilk başta biraz da doktor karakteri nedeniyle bana Mihail Bulgakov'un Bir Köy Doktorundan Öyküler'i (Notos Kitap) de anımsatmıyor değil. Kendisi de bir doktor olan Bulgakov, öykülerinde aynen filmdeki doktor karakteri gibi taşrada görev yapan şehirli bir doktorun başından geçenleri ve izlenimlerini sade ve bir o kadar da çarpıcı bir biçimde anlatır.



Film ilerliyor ve ben nihayet aradığım gizli Çehov hazinesiyle karşılaşıyorum. Doktor ve savcı, gece boyunca süren yolculuk sırasında bir ara kısa bir sohbete dalıyorlar ve savcı doktora; tam da kendi söylediği tarihte, nedensiz bir şekilde ölen güzel bir kadının esrarengiz öyküsünü anlatıyor. Hurafelere inanmayan doktorun bu hikayeye şüpheyle yaklaşmasından hafifçe bozulan savcı, öyküsünün devamını ise filmin sonlarına saklıyor. Bu öykü, neredeyse replikleri/ diyalogları dahi değişmeden Çehov'un Sorgu Yargıcı adlı öyküsünün tıpkısının aynısı! Üstelik aynı olan yalnızca ölen kadın detayı değil, öykünün savcıyla doktorun bir otopsi için kırsalda çıktıkları bir yolculuktan da bahsediyor olması... Meraklı okuyucular ise bu öykünün orijinalini Everest tarafından yayımlanan Anton Çehov'un tüm öykülerinin dördüncü cildi olan Kırlarda Bir Gün'de okuyabilirler. (Elif Tanrıyar, SABAH)

Yorumlar

Yorum Gönder


Bende alıntılar kısmında Anton Çehov alıntı diye okuyunca merak edip arattım , tesekkurler yazı icin.

31%
69%

Zaten filmin sonunda nuri bilge ceylan Alıntı diye bir sütun açmış ve Anton Çehov yazmış.. Yani anlaşılan bunu çözmek pek de gizemli bir iş değil.

42%
58%

Bilen için film esnasında Çehov öyküleriyle karşılaşmanın heyecanı muhakkak bir başkadır. Bununla birlikte jenerikte "alıntılar : Çehov" ibaresinin aktığını da söylemek lazım ki yanlış intiba oluşmasın.

44%
56%

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.