Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

NY Times Book Review'dan 2012'nin en iyi 10 kitabı



Toplam oy: 598

The New York Times Book Review editörleri, 2012'nin en iyi 10 kitabını seçti; fakat bizde hala birkaç tanesi dışında bu kitaplar çevrilmedi ya da hiç basılmadı. Biz de şimdiden, size bu listedeki hem kurgu, hem de kurgu olmayan bu cevherleri tanıtmak istedik. Dileriz, yakında hepsi raflarda olur.

 

 

 


Bring Up the Bodies, Hilary Mantel

 

 

 

 


 

 

 

 

Önceki romanı Kurtlar Hanedanı'nın kaldığı yerden devam eden Mantel, çokça kullanılmış ve eskitilmiş 8. Henry ve Anne Boleyn arasındaki ilişkiyi yepyeni bir halde, daha çok ilgi ve merak uyandırıcı bir hale getiriyor. Henry'nin başbakanı, Thomas Cromwell'in bakış açısından anlatılan hikayede, mahkemenin acımasız kararları hızlı bir şekilde, kaçınılmaz idamlara dönüşüyor. Bu ve önceki kitabı Man Booker ödülüne layık görülen Mantel'in, üçlemenin son kitabında da ödülleri üçleyip üçlemeyeceği ise merak konusu.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Building Stories, Chris Ware

 

 

 

 

 

 

 

 

Ware'in çığır açan yeni çizgi romanı, varolan formu parçalayarak daha zengin ve derin bir hale getiriyor. Bir masa oyununkisi gibi büyük bir kutuda paketlenen proje, 14 tane kolayca yeri değiştirilebilen risaleler, kitaplar ve katlanılabilir sayfalardan oluşuyor ve içlerinde insan biçimi verilmiş bir arının da bulunduğu bir Chicago tripleksinin sakinlerinin normal hayatlarını anlatıyor. Böylece kitap, sanat, seks, aile ve varoluşsal yalnızlık gibi evrensel temaları hem eğlenceli hem de bilge bir şekilde ele alıyor.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

A Hologram for the King, Dave Eggers

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Suudi Arabistan'daki boş bir şehirde, orta yaşlı Amerikalı bir işadamı, onu perişan hayatından kurtaracak bir anlaşmayı kapatmak için günlerdir beklemektedir. Eggers, Ne Nedir adlı kitabında da izlemiş olduğu dünyevi bakış açısını burada da devam ettiriyor ve hikayesini, küreselleşmiş bir Satıcının Ölümü'ne dönüştürüyor: Amerika'nın evrensel duruşunun sıkı bir şekilde kontrol edilen kinayesi ve absürt ümitsizliği ile Beckett'a yaklaşan orta sınıfın düşüşü.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

NW, Zadie Smith

 

 

 

 

 

 

 

Yedi senelik bir aradan sonra çıkan Smith'in keskin romanı NW, Londra'nın kuzeybatısındaki sosyal konutlarda büyüyen, kaderlerini belirleyen seçimler ve şansın acımasız tesiriyle hayatları bölünmüş iki kadının arkadaşlığını ele alıyor. Anlatı, parçalar halinde ilerleyerek, kimlik, para ve seks hakkındaki gerçekleri, keskin bir açık sözlülük ve yakınlık taşıyan göz kamaştırıcı bir dille ortaya çıkarıyor.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

The Yellow Birds, Kevin Powers

 

 

 

 

 

 

 

 

Irak savaşı gazisi olan Powers, bu çatışmayı empresyonist ilk romanının merkezine koyuyor; içlerinden birinin savaş dönüşü 'ev'ine alışamadığı, iki genç askerin birbirine bağlı ama yine de birbirinden sapan kaderlerini anlatıyor. Savaşın kaosunu yansıtan çatlak anlatı, zaman ve mekanda atlıyor; fakat Powers bunu berrak bir nesir ve anlatıcının arkadaşının nasıl öldüğüne dair süregelen bir gizemle sabitlemeyi başarıyor.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Behind the Beautiful Forevers, Katherine Boo

 

 

 

 

 


 

National Book Ödülü almış bu kitap, Mumbai'de bir gecekondu olan Annawadi'deki hayatın bir çalışması ve özenli kaydından dolayı skandal haberciliğini, zengin karakterlerinden dolayı ise Dickens'ı hatırlatıyor. Gecekondu sakinlerinin, onları tüm insanlıkları ve her şeyin altından kalkabilen ihtişamlarını kaleme alan becerikli ve empati kurabilen tarihçisi, Boo var.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Far from the Tree, Andrew Solomon

 

 

 

 

 

 

 

10 yılı aşkın bir süredir, Solomon, aileleriyle aynı özelliği paylaşmayan, yani 'yatay kimlik'lere sahip çocukların yetiştirilmesindeki zorlukları, riskleri ve alınan mükafatları araştırmış. Dahileri, cüceleri, şizofrenleri ya da tecavüz sonucu dünyaya gelen çocukları yetiştirirken birbirlerine sımsıkı bağlanan ya da birbirlerinden kopan aileleri araştırırken, aşk, fedakarlık ve başarı hakkında bildiğimiz her şeyi altüst ediyor.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

The Passage of Power, Robert A. Caro


 

 

 


 

 

 

 

Caro'nun devasa şaheserinin, şu anda 3000 sayfayı aşmış dördüncü cildi, yazarın imzası haline gelmiş sürükleyici dram, psikolojik içgörü ve özenli araştırma ile, Johnson'ın başkan yardımcısı olduğu ve Kennedy'nin Beyaz Saray'ındaki yakın çevresinden çıkarıldığı ve tüm gücünün alındığı o utanç verici yılları ele alıyor. Biz Johnson'ın o zamanlar bilmediği şeyi biliyoruz: Bu arafın, o korkunç gündeki olayın bir başlangıcı olduğunu ve bir suikastçinin kurşununun, Johnson'ı yeni bir dönemde ulusu yönetecek konuma getirdiğini.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

The Patriarch, David Nasaw

 

 

 

 

 

 

 

 

Nasaw, bu bankacı, borsacı, film yapımcısı, büyükelçi ve de haneden kurucusunun dikkat çekici ve yayılan hikayesini tamamlamak için tam altı yılını harcamış. Joe Kennedy, biyografi yazarının ortaya koyduğuna göre, geniş, ünlü ve de epey heybetli ailesinin en etkileyici üyesidir ve onun zamanındaki tarihe kelimenin tam anlamıyla damgasını vurmuştur.

 

 

 

 


 

 

 

 

Why Does the World Exist, Jim Holt

 

 

 

 

 

 

 

Yüzyıllardan beri, düşünürler "Neden hiçbir şey yerine bir şeyler var?" sorusunun cevabını merak etmiştir. Bu cevabın arayışında Holt, çeşitli filozofları, bilim insanlarını ve hatta romancıların bazen makul, bazen gizemli, çoğu zaman tuhaf ve daima eğlenceli ve insanı düşünmeye iten çözüm önerilerini dinlerken, okuru, Londra'dan Paris ve Teksas'a götüren zekice ve bilge bir yolculuğa çıkartıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DA

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.