Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Obama, Zuckerberg ve Gates'in kitapla imtihanı



Toplam oy: 321

2016'ya adım attığımız günlerde isimleri dünyanın en güçlü, en zengin ya da en imtiyaz sahibi erkekleri listelerinden düşmeyen Bill Gates, Mark Zuckerberg ve Barack Obama'nın okuma alışkanlıkları da konuşuldu. Kitap önerileriyle gündeme gelen bu üç adam sahiden de iyi birer okur muydu peki?

 

Edebiyata değil çoksatan kitaplara rağbetin arttığı günümüzde, kitap eleştirisi de yavaş yavaş ayrıcalıklı sınıflara mensup erkeklere yakışan bir ayrıcalığa dönüşecektir belki de...

 

Mark Zuckerberg

 

 

Geçen yılın ocak ayında, Facebook'un kurucusu Zuckerberg Facebook hesabı aracılığıyla bir kitap kulübü kurdu ve adını da "Kitapların Yılı" (A Year of Books) koydu. Ardından da her ay okuduğu iki kitabı paylaştı. Zuckerberg aslında bir tür kitap blogu tutmuş oldu. Hatta bazılarına göre, Facebook'ta yapılan durum güncellemeleri kitap kulübü sayılamazdı zaten.

 

Zuckerberg'in önerileri ise daha çok "neoliberal fikir kitapları" olarak öne çıktı. O kitaplardan bazıları şöyleydi: Mukaddime (İbn-i Haldun), On Immunity (Eula Biss), World Order (Henry Kissinger), Sapiens (Yuval Noah Harari), The Varieties of Religious Experience (William James), The Idea Factory: Bell Labs and the Great Age of American Innovation (Jon Genter), Why Nations Fails (Daron Acemoglu, James Robinson)

 

 


 

 

Bill Gates

 

 

Microsoft şirketinin kurucuları arasında bulunan Bill Gates, “Gatesnotes” adlı blogunda, son zamanlarda kitaplar hakkındaki eleştirilerini de paylaşmaya başladı. Hatta kitapları “Kurtaran Yaşamlar”, “Enerji İcadı”, “Gelişen Eğitim”, “Hayırseverlik” başlıkları altında topladığı bir tablo da oluşturdu. Gates’in okudukları arasından seçtiği bazı kitaplar ise şöyleydi: The Bully Pulpit, Doris Kearns Goodwin; Business Adventures, John Brooks; On Immunity, Eula Biss; Making the Modern World, Vaclav Smil; How Asia Works, Joe Studwell; How to Lie with Statistics, Darrell Huff; Rosie Project, Graeme Simsion.

 

Gates, New York Times’a verdiği röportajda kendisine yöneltilen “Neden kitaplar?” sorusuna karşılık olarak, “Her zaman okumayı ve öğrenmeyi sevdim,” diye cevap verdi. 

 

Gates, Dawkins’in Gerçeğin Büyüsü adlı kitabında, “çeşitli bilimsel düşünceleri açıkladığını ve genç okuyucuyu hedeflediğini” söyledi. Rosie Project’i okurken keyif aldığını ve serinin ikinci kitabını da beğendiğini belirtti.

 

 


 

 

Barack Obama

 

 

Obama, 2008 yılında Montana Havaalanında elinde Fareed Zakaria’nın kaleme aldığı The Post- American World kitabıyla görüntülenmişti.

 

Abraham Lincoln, klasikleri okumayı severdi. Diğer türlerden pek haz etmezdi. Theodore Roosevelt gününün bir kısmını kitap okumaya ayırırdı. Bazen sabahları, bazen de özgür hissettiği bir gece yarısı elindeki kitabın sayfalarını çevirirdi. Görünen o ki Obama’da kitap okumaya düşkün başkanlardan.

 

Okuduğu kitaplar hakkındaki ilk görüşlerinden birini, Aralık 1997 yılında Chicago Tribune gazetesine veren Obama, A Kind And Just Parent'tan bahsetmişti. Kitaba dair, “İç burkan güncel bir hikaye. Umutsuzluktan umuda doğru yol alan cesur bireyleri anlatıyor,” demişti. 

 

Derken Beyaz Saray, Obama’nın tatilde okuduğu kitapların listesini yayınlamaya başladı. Washington Post, bu kitapları “karanlık” ve “ağır” buldu. Kaliforniya’daki Occidental Koleji’nde eğitimini sürdürürken, kitaplara düşkünlüğüyle ön plana çıkan Obama, o dönemde favori filozoflarından birinin Reinhold Niebuhr, favori kitabının ise Moral Man and Immoral Society olduğunu açıklamıştı. 

 

ABD Başkanı, 2015 yılının Ağustos ayında Martha Vineyard’ta yaptığı yaz tatilinde okuduğu kitapları da paylaştı. Kitaplar şöyle: The Sixth Extinction, Elizabeth Kolbert; The Lowland, Jhumpa Lahiri; All That Is, James Salter; Between the World and Me, Ta-Nehisi Coates; Washington: A Life, Ron Chernow

 

 

 

 


 

 

* Kaynak: Flavorwire

 

MK

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.