Bir kitap, neden bir kütüphane rafında durur? Neden durduğu yerde durur ve bir ziyaretçi tarafından ödünç alınmaz? Kitabı nesne olarak değerli kılan, rağbet edilebilirliği midir? Peki onu rağbet edilebilir kılan, zamanın ruhu mu? Rağbet edilme düzeyi, değer biçici bir rol oynayabilir mi?
Sanatçı Meriç Algün Ringborg’un New Yorklu Art in General tarafından sipariş edilen “The Library of Unborrowed Books” (Ödünç Alınmayan Kitaplar Kütüphanesi) isimli yeni işi bu ve buna benzer pek çok soruyu ele alıyor. “The Library of Unborrowed Books” (Ödünç Alınmayan Kitaplar Kütüphanesi) 26 Ocak - 23 Mart 2013 tarihleri arasında görülebilecek. Proje kapsamında, New York’taki Center for Fiction’ın (Kurmaca Merkezi) kütüphanesinden bugüne dek hiç ödünç alınmamış kitaplar arasından seçilen yüzlerce eser ilk kez okuyucu ve izleyicilerle buluşuyor. Daha önce benzer bir çalışmayı İsveç’teki Stockholm Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştiren sanatçı, bugün hangi konuların revaçta olduğuna veya cazip bulunduğuna dair soruları gündeme getirmeyi ve geçici bir süreliğine göz ardı edilmiş olan ancak gelecekte tekrar anlamlı bulunabilecek konu ve hikâyelere dikkat çekmeyi amaçlıyor.
Meriç Algün Ringborg kimdir?
1983 yılında İstanbul’da doğan Meriç Algün Ringborg, çalışmalarına İsveç’in Stokholm şehrinde devam ediyor. 2007 yılında Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı bölümünden mezun olan sanatçı, yüksek lisans eğitimini 2012 yılında Stockholm’deki Kraliyet Akademisi’nin Güzel Sanatlar programında tamamladı. Eserleri bugüne dek 12. İstanbul Bienali’nin de içlerinde olduğu birçok solo ve karma sergide yer alan sanatçı; basılı malzeme, fotoğraf, ses ve yerleştirme üzerine çalışıyor ve uyruk, sınırlar, dil, bürokrasi ve ev temalarına odaklanıyor.
Yeni Siparişler Programı nedir?
1981 yılında New York’ta kurulan Art in General, sanatçıların yeni üretimlerini ve bu üretimlerin sunumunu destekliyor. Kâr amacı gütmeyen ve sanatçıların ihtiyaçlarına göre kendini şekillendiren kurum, sergilenen eserleri tanıtma ve izleyicileri bilgilendirme işlevini de üstleniyor. Art in General, verdiği eser siparişleri, ulusal ve uluslararası misafir sanatçı programları, ücretsiz kamusal programlar, eğitim çalışmaları ve üye etkinlikleriyle çağdaş sanat üzerine düşünmenin yeni yollarıyla ilgilenenler için hem önemli bir kaynak hem de bir çekim alanı olarak görülüyor.
Art in General’ın 2005 yılında başlattığı “Yeni Siparişler Programı” ise kurumun program yapısının merkezinde yer alıyor. Bu kapsamda sanatçılara; telif, üretim bütçesi, sergi mekânı, kişisel sergi gerçekleştirme, tanıtım ve izleyicilerle kamusal veya online programlar aracılığıyla bütünleşme gibi hem organizasyonel hem de kavramsal anlamda destek sağlanıyor.
Yeni yorum gönder