Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Okuma oranı verileri gerçekçi mi?



Toplam oy: 619

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü’nden edindiği bilgiler ışığında hazırladığı “Türkiye Okuma Verileri” dün kamuoyuyla paylaşıldı. Söz konusu verilere göre, 2012 yılında, 42.626 çeşit  kitap yayınlandı, MEB tarafından okullara ücretsiz dağıtılan ders kitapları da dahil toplam 480.257.824 adet kitap üretildi ve kişi başına 6.4 kitap okundu. 

 

2011'de Türkiye'de 43 bin 200 çeşit kitap yayımlanmış, 493 milyon 469 bin 590 adet kitap üretilmişti. Kişi başına düşen kitap sayısı 6,8’di. Bu veriler göz önüne alındığında, geçen yıla göre yayınlanan kitap çeşidinde %2; üretilen kitap adedinde %3 düşüş var.

 

Bu oran, “Türkiye’de kitap okunmuyor” iddialarına yanıt niteliği taşısa da insan sormadan edemiyor: Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullarda dağıttığı ders kitapları ile Kuranıkerim yayınlarını da kapsayan bu veriler, Türkiye’yi “okuma oranları” açısından nereye taşıyor?

 

 

Cumhuriyet Gazetesi'nden Meltem Yılmaz bu soruyu, önde gelen ve birbirinden farklı kitlelere hitap eden yayınevlerine yöneltmiş. Gelen yanıtlar ise şöyle:

 

 

 


 

 

 

Sel Yayıncılık Genel Yayın Yönetmeni İrfan Sancı: Türkiye’de kişi başına düşen kitap sayısı bir bile değil


 “Türkiye’de yetkililer her zaman, istatistiki rakamlarla bir sorunu ortaya çıkarmak için değil, örtmek için başvururlar” diye söze başlıyor: “Kişi başına 6.4 kitap düşüyor açıklaması da bunun bir örneği. Bu işsizlik oranlarında da, kişi başına düşen gelir oranlarında da böyle. Oysa ders kitaplarını dışarda tutarsak -çünkü burada rakamı yükselten asıl olarak okurun satın aldığı değil, dağıtılan kitaplar- Türkiye’de kişi başına düşen kitap sayısı bir bile değil.”

 

Sancı, son dönemde yaşanan sansür olaylarını ise şöyle yorumluyor: “Tüm kültür yayıncıları gibi biz de okuyacağı kitabı bilinçle seçen, yayınları takip eden bir azınlığa hitap ediyoruz. Bazı çok satan kitaplarımız bu gerçeği değiştirmez. Kitapların hâlâ müstehcenlik-sansür bağlamında gündeme getirilmesi tabii ki okuru da yayıncısını da olumsuz yönde etkiliyor. ‘Fareler ve İnsanlar’ örneğinde de olduğu gibi, bu durumun öğretmenler üzerinde baskı oluşturacağını düşünüyoruz.”

 

 


 

 

 

Can Yayınları Genel Müdürü Can Öz: Okuma değil, üretim oranları

 

Can Yayınları Genel Müdürü Can Öz, raporun Türkiye’deki okuma oranlarına değil, üretim oranlarına dair bir fikir verebileceğini belirtiyor: “Bu, doğrudan üretim rakamları, bunun okumaya nasıl yansıdığına bakmak için çok daha kapsamlı bir araştırma gerekiyor. Bu rakamlardan yola çıkıp Türkiye’deki okuma oranlarını değerlendirmeye alıştık ama bu çok yanlış. Çünkü burada kişi başına 6.4 kitap ‘düşüyor’ deniyor, ‘okunuyor’ denmiyor.”

 

 


 

 

 

Günışığı Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Mine Soysal: Okuma notu hâlâ kırık

 

Günışığı Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Mine Soysal, “Eskiye oranla iyileşmeyi müjdeleyen bu sayısal verilerin içinde ders kitaplarının da bulunması, tabloyu olumsuz yönde etkiliyor” diyerek, şöyle devam ediyor:

 

“Okuma oranlarını tüm dünyada asıl belirleyen kültür kitaplarıdır. Yani insanın kendi iradesiyle, kendi beğenisiyle yaptığı okumalar sayılmalıdır. Bu anlamda ülkemizin okuma notu ne yazık ki hâlâ kırık. Edebiyat kitaplarına, hele çağdaş edebiyat kitaplarına ulaşmanın, edinmenin önünde ciddi engeller var.”

 

 


 

 

 

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal: Umarız kötüye işaret değildir

 

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal ise bambaşka bir konuya dikkat çekiyor. 2012’de kitap adetlerinde yüzde 3 oranında bir düşüş olduğunu belirterek “Nisandan beri bir durgunluk gözüküyordu. Ümit ediyoruz ki kötüye bir işaret olmasın” ifadelerini kullanıyor.

 

 

 

ORANLAR DAHA DÜŞÜK

 

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin yayımladığı verilere göre Türkiye’de 2012 yılında 42 bin 626 çeşit (başlık) kitap yayımlandı. 2012’de toplam -MEB tarafından okullara ücretsiz dağıtılan ders kitapları dahil- 480 milyon 257 bin 824 adet kitap üretildi. Bu kitaplar için 293 milyon 257 bin 824 adet bandrol satın alındı. Milli Eğitim Bakanlığı da 2012 yılında ilk ve ortaöğretim öğrencilerine 187 milyon ücretsiz ders kitabı dağıttı. Bu durumda, 2012 yılında kişi başına 6.4 kitap düşmekte. 2012 yılında üretilen 42 bin 626 başlık kitabın konularına göre dağılımı şöyle: Genel konular 452 başlık, felsefe ve psikoloji 1137 başlık, din 2 bin 726 başlık, toplum bilimleri 14 bin 342 başlık, dil ve dil bilim 504 başlık, doğa bilimleri ve matematik 461 başlık, teknoloji ve uygulamalı bilimler 1954 başlık, güzel sanatlar 1270 başlık, edebiyat 15 bin 34 başlık, coğrafya ve tarih 2 bin 664 başlık, konusu belirtilmemiş 2 bin 82 başlık. Geçmiş yıllara bakıldığında yayımlanan başlık adedinde gözlenen düzenli artışın 2012 yılında, yüzde 2’lik düşüşe geçtiği gözleniyor. Aynı şekilde, üretilen toplam kitap sayılarına bakıldığında da 2012 yılında yüzde 3’lük bir düşüş söz konusu.

 


 Kaynak: Meltem Yılmaz / Cumhuriyet Gazetesi

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.