Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Orhan Pamuk: Ülkem için endişeliyim



Toplam oy: 966
Orhan Pamuk, İtalyan La Repubblica gazetesinin düzenlediği, bir okuyucu festivali olan “Repubblica delle İdee" (Fikirlerin Cumhuriyeti) adlı etkinliğe konuk olarak katıldı. Bu kapsamda Pamuk, Floransa Belediyesi'ne ait olan Palazzo Vecchio'da (Eski Saray) düzenlenen bir söyleşide, Türkiye'de yaşanan son gelişmeler, kariyeri ve eserleri üzerine La Repubblica gazetesi yazarlarından Marco Ansaldo ve Gazeteci-Yazar Elena Stancanelli'nin sorularını yanıtladı.

“Masumiyetten ve aşktan" başlıklı söyleşide Gezi Parkı eylemleri hakkında düşündükleri sorulan Pamuk, “Türkiye'de önemli şeyler oluyor. Bir çeşit değişim sürecinden geçiyor. Bugün yaşananlar beni endişendiriyor. Ülkemin geleceği için de endişeliyim ve göstericiler ile hükümet arasında barışçıl bir çözüme ulaşmak konusunda hiçbir sinyal olmamasından dolayı da çok üzgünüm" dedi.

 


'HÜKÜMET YANLIŞ YAPIYOR' 

Türkiye'de yürütülen siyaset ve ifade özgürlüğünden ötürü duyduğu endişeyi de ifade eden Pamuk, İstanbullu bir yazar olduğunu da anımsatarak, “İstanbul'da yaşayan herkesin o meydanda muhakkak unutulmaz bir anısı vardır. O insanları anlıyor ve kucaklıyorum. Sanırım hükümet böyle hassas bir yerde yeni şeyler yapmayı deneyerek, alışveriş merkezi yapmak amaçlı süratle ağaçları keserek büyük yanlış yapıyor. Bir de çok önemli bir nokta var Taksim siyasi bir geçmişe sahip. Orada muhafazakarlar, milliyetçiler, sosyalistler ve sosyal demokratlar ile askerin geçişini gördüm. Umarım bu konu barışla sonuçlanır” diye konuştu.

'PROTESTOCULARIN ÖFKESİNE SAYGILIYIM' 


Orhan Pamuk, Gezi Parkı'ndaki olayları yurtdışından çok üzüntüyle ve dertlenerek takip ettiğini anlatarak, “Hükümetin yumuşak davranmasını ve bir sonuca varılmasını istiyorum. Tabii hepimizin derdi Taksim Meydanı'nı kurtarmak. Taksim Meydanı hakkında karar hep birlikte verilmelidir" dedi.

“Protestocuların öfkesine çok saygılıyım" diye sözlerini sürdüren Pamuk, “Bütün dünya da onları anlıyor" diye ekledi.

'BUGÜN BENİM DOĞUM GÜNÜM' 


Daha sonra “Yeni bir başlangıç için yazmak" temalı etkinlik, yazarın edebi kimliğine yönelik sorularla devam etti. Pamuk, 7 Haziran'ın doğum günü olduğunu hatırlattıktan sonra, “Bir yazarın aşkında, yaşadığı şehrin aşkı da vardır. Ben artık İstanbul'un bir yazarıyım. Hep böyle değildi ama şimdi böyle. Onun benim kentim olduğunu fark ettim, ama bu aynı zamanda İstanbul'u temsil etmek açısından büyük sorumluluk" dedi.

Pamuk, 60'lı yıllarda, güzellikle meşgul olan Yazar Nabokov ya da Proust gibi olmayı da arzuladığını anlattı.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.