Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Oscar adayı 5 uyarlama



Toplam oy: 346

2016 yılı Oscar adayları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Bu yıl 28 Şubat 2016 Pazar gecesi Chris Rock'ın sunumuyla Hollywood & Highland Center Dolby Theatre'da düzenlenecek ödül töreninde, en önemli ödül kabul edilen "en iyi film" dalında sekiz film yarışıyor; ve bu filmlerden beş tanesi kitaplardan uyarlama. İşte o kitaplar ve filmler:

 

Brooklyn / Colm Tóibín


 

"50'lerin İrlanda'sının bir taşra kasabasında, birçok genç kız gibi Eilis Lacey için de imkânlar kısıtlıdır. Ablası ona Amerika'ya göç etme imkânı yarattığında, Eilis ailesini, arkadaşlarını ve geçmişini ardında bırakarak gitmesi gerektiğini hisseder. Brooklyn'de kalabalık bir evde oda tutan Eilis, katlandığı fedakârlığın yavaş yavaş farkına varır. Evinden uzakta, sıla hasreti içindeki genç kadın, yılmak yerine her gün adım adım yeni hayatına alışır, arkadaşlıklar kurar, kendine bir gelecek yaratır. Gelgelelim İrlanda'dan gelen bir haberle hayatı alt üst olacak, sorumlulukları ile arzuları arasında neredeyse trajik boyutta bir ikilem yaşayacaktır."

 

Yayımlandığı yıl birçok eleştirmenin "Yılın Kitapları" seçkisine dahil ettiği Brooklyn'den uyarlanan aynı adlı filmin yönetmen koltuğunda John Crowley oturuyor; başrollerinde ise Saoirse Ronan, Emory Cohen ve Domhnall Gleeson yer alıyor.

 

SabitFikir için Nazan Maksudyan yazmıştı: Fernweh ve Heimweh arasında 

 

 

Marslı / Andy Weir


 

"Altı gün önce, Mark Watney Mars'a ayak basan ilk insanlardan biriydi. Şimdi ise, orada ölmesi neredeyse kesin."

Goodreads okurlarına göre "2014'ün En İyi Bilimkurgu Romanı" seçilen Marslı'dan uyarlanan aynı adlı filmin yönetmen koltuğunda Ridley Scott oturuyor; başrollerinde ise  Matt Damon, Jessica Chastain ve Kristen Wiig yer alıyor.

 

SabitFikir için Hasan Cömert yazmıştı: Ne kadar bilim, ne kadar kurgu?

 

 

Oda / Emma Donoghue 

 

 

"Beş yaşındaki Jack'e göre, Oda bütün dünyadır: Doğduğu, Anne'siyle birlikte yemek yediği, oyun oynadığı, Televizyon seyrettiği ve Dışarısı hakkında bütün bildiklerini öğrendiği yer. Yaşlı Nick'in geleceği akşamlar, Anne onu güvenle uyuması için Gardırop'a kapatır. Oda Jack'in yuvasıdır, oysa Anne için burası yedi yıldır kapatıldığı zindandan başka bir şey değildir. Anne, azim ve beceri ve ana sevgisiyle, oğluna özel bir hayat yaratmıştır ama, Jack'in soruları çoğaldıkça, onun çaresizliği de artmaktadır. Yine de, asıl sorunlar Büyük Firar'dan sonra Dışarısı'nda beklemektedir onları… Jack'in yaratıcı, komik ve iç yakıcı sesiyle anlatılan Oda, sevgileri imkânsızdan sağ çıkmalarını sağlayan bir ana-oğulun güçlü hikayesi."

 

Newsweek'e göre kusursuz bir kurguya sahip olan Oda'dan aynı adla uyarlanan filmin (Türkiye'de Gizli Dünya adıyla gösterime girdi) yönetmen koltuğunda Lenny Abrahamson oturuyor; başrollerinde ise Brie Larson, Jacob Tremblay ve Sean Bridgers yer alıyor. 

 

SabitFikir için Aysu Önen yazmıştı: Anahtarı başkasındaysa, oda sana ait mi olur, yoksa senin sahibin mi olur?

 

 

 

Büyük Açık / Michael Lewis

 

 

"Kamuoyu 2008 sonbaharında ABD borsasının çöktüğünü öğrendiğinde haber çoktan eskimişti. SEC'in ayak basmaya cesaret veya zahmet etmediği tuhaf piyasalarda gerçekleşmişti. Çaylak trader'ların, borçlarını ödeyemeyen alt-orta sınıf Amerikalıların sıkıntıları üzerinden kâr sağlamak için anlaşılmaz menkul kıymetler icat ettikleri tahvil ve gayrimenkul türev piyasaları yerle bir olmuştu. Neler olduğunu veya olabileceğini anlayan bir avuç akıllı insan umut ve korkuyla donup kalmıştı; konuşamıyorlardı, Micheal Lewis gürleyen 80'lerin unutulmaz romanı Yalancının Pokeri'nin devamı niteliğinde yazdığı Büyük Açık'ta haksızlıklara karşı çıkan bir öfke ve kara mizahla soruyu bütünüyle değiştiriyor, '2008'i kim gördü ve doğru değerlendirdi' diye soruyor. Kim gayrimenkul piyasasının bir kara delik haline geleceğini öngördü ve bu sayede milyarlarca doKlar kazandı? Herkes onları felâket tellalları gibi görüp umursamazken, hangi kişilik özellikleri bu az sayıda insanın görüşlerinde ısrarcı olmasını sağladı?"

 

Michael Lewis'in kitabından aynı adla uyarlanan filmin yönetmen koltuğunda Adam McKay oturuyor; başrollerinde ise Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling ve Brad Pitt yer alıyor.

 

 

The Revenant / Michael Punke

 

 

Michael Punke'nin, Amerikalı "sınır bölgesi sakinlerinden" Hugh Glass'ın gerçek hikayesinden yola çıkarak kaleme aldığı The Revenant romanından aynı adla uyarlanan filmin yönetmen koltuğunda Alejandro González Iñárritu oturuyor; başrolünde ise  Leonardo DiCaprio yer alıyor.

 

Punke'nin yazımına 1997'de başlayıp dört yılda tamamladığı romanı, henüz Türkçeye çevrilmiş değil. Orijinali ilk olarak 2002'de çıkan roman, film uyarlaması nedeniyle 2015 yılında yeniden yayımlandı.   

 

 

 


 

 

En iyi film dalında aday olan diğer filmler ise şöyle: Bridge of Spies, Mad Max: Fury Road ve Spotlight.

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.