Dil büyüyse eğer, dilin büyüleme aracı yazı. Büyülenenlerse elbette biz okurlar!
Edebiyatla büyülenen, eleştirel okumaya kapılarını açan hemen her okurun aklını kurcalar dil ve gerçeklik ilişkisi. Çünkü biliriz ki edebiyat; gerçek ve kurgu, gerçek ve gerçeküstü, doğru ve yalan arasında zarif bir oyun oynar bize. Gerçeği çarpıtan bir ayna olmayı kendine iş ve mesele edinir... Peki okurun meselesi nedir? “Dünya vardır ve yazar konuşur, işte edebiyat”, der Barthes. Ancak eleştirinin konusu bu anlamda edebiyattan çok farklıdır. Eleştiri bir dünya değildir, bir anlatının anlatısıdır; yani bir tür üst- dil. Öyleyse okur ve eleştirmen bu üst- dili nasıl kurabilir? Anlatının anlatısına kendi zihninde nasıl varabilir? Ve son soru, ortalama bir okur, sıkı bir eleştirmen olabilir mi; hiç eleştiri yazmadan bile kendi eleştirel bakışını kurabilir mi?
Büyülü Okumalar Atölyesi’nin temel amacı hemen her okurun edebiyat üzerinde kendi eleştirel bakışını kurabileceğini kanıtlamak. İstekli olan herkesi büyüye ortak olmaya çağırmak. Ne de olsa eleştirmenin ilk adımı okumak! Atölye’nin bu ilk çalışmasında, en çok eleştiriye maruz kalmış tür olarak fantastik edebiyat ve fantastik okuma biçimleri üzerinden arayacağız eleştirinin yolunu. 19. yüzyıldan başlayarak edebiyat tarihinde yerini almaya başlayan fantastik metinlerden yola çıkarak, fantastik edebiyatın ortaya çıkış nedenleri üzerinde duracağız. Dil ve gerçeklik ilişkisi üzerinden, fantastik edebiyatın toplumsal bir direniş ve özgürleşme aracı olarak kabul edilip edilemeyeceğini ele alıp “fantastik bir eleştiri” yaratmaya çalışacağız. Çünkü fantastik edebiyat yapısı gereği doğaüstünü konu edinir ve doğaüstünün ta kendisi zaten dildir!
Program:
17 Mayıs Cumartesi, saat:11.00
Kim korkar ejderhalardan?
Maupassant, Henry James ve Hoffman gibi yazarların elinden çıkma fantastik öykülerden, günümüzdeki epik serilere fantastik edebiyatın tür olarak oluşum/kabul edilme süreci. Todorov’un “Fantastik”inden yola çıkarak gerçek ve fantezi arasında kurulamayan denge tartışmaları.
23 Mayıs Cumartesi, saat:11.00
Senin annen bir gotikti yavrum!
Türk edebiyatında gotik ve fantastik. Gerçek ve gerçeküstü arasında gezinen metinler ve yeni doğan fantastik edebiyatımız.
31 Mayıs Cumartesi, saat: 11.00
Fantastik, muhalefetin ta kendisi!
Gotik, korku, vampirizm, şiddet, aşırı şehvet, ensest… Fantastik aracılığıyla dilsel, cinsel ve toplumsal sansürün aşılma biçimleri.
7 Haziran Cumartesi, saat:11.00
Hayat zaten ne kadar gerçek olabilir ki?
Eleştiriden nasibini fazlasıyla alan fantastik edebiyata yöneltilen eleştiriler ışığında yeni bir eleştiri kurma çalışması.
(4 hafta, haftada 3 saat, toplam 12 saat, 350 lira)
* Başlangıç tarihi: 17 Mayıs Cumartesi 11.00
Yeni yorum gönder