Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Oylum Yılmaz'la fantastik, gotik, korku edebiyatı



Toplam oy: 596

Dil büyüyse eğer, dilin büyüleme aracı yazı. Büyülenenlerse elbette biz okurlar!

 

Edebiyatla büyülenen, eleştirel okumaya kapılarını açan hemen her okurun aklını kurcalar dil ve gerçeklik ilişkisi. Çünkü biliriz ki edebiyat; gerçek ve kurgu, gerçek ve gerçeküstü, doğru ve yalan arasında zarif bir oyun oynar bize. Gerçeği çarpıtan bir ayna olmayı kendine iş ve mesele edinir... Peki okurun meselesi nedir? “Dünya vardır ve yazar konuşur, işte edebiyat”, der Barthes. Ancak eleştirinin konusu bu anlamda edebiyattan çok farklıdır. Eleştiri bir dünya değildir, bir anlatının anlatısıdır; yani bir tür üst- dil. Öyleyse okur ve eleştirmen bu üst- dili nasıl kurabilir? Anlatının anlatısına kendi zihninde nasıl varabilir? Ve son soru, ortalama bir okur, sıkı bir eleştirmen olabilir mi; hiç eleştiri yazmadan bile kendi eleştirel bakışını kurabilir mi?

 

Büyülü Okumalar Atölyesi’nin temel amacı hemen her okurun edebiyat üzerinde kendi eleştirel bakışını kurabileceğini kanıtlamak. İstekli olan herkesi büyüye ortak olmaya çağırmak. Ne de olsa eleştirmenin ilk adımı okumak! Atölye’nin bu ilk çalışmasında, en çok eleştiriye maruz kalmış tür olarak fantastik edebiyat ve fantastik okuma biçimleri üzerinden arayacağız eleştirinin yolunu. 19. yüzyıldan başlayarak edebiyat tarihinde yerini almaya başlayan fantastik metinlerden yola çıkarak, fantastik edebiyatın ortaya çıkış nedenleri üzerinde duracağız. Dil ve gerçeklik ilişkisi üzerinden, fantastik edebiyatın toplumsal bir direniş ve özgürleşme aracı olarak kabul edilip edilemeyeceğini ele alıp  “fantastik bir eleştiri” yaratmaya çalışacağız. Çünkü fantastik edebiyat yapısı gereği doğaüstünü konu edinir ve doğaüstünün ta kendisi zaten dildir!  

 

Program:

 

17 Mayıs Cumartesi, saat:11.00

 

Kim korkar ejderhalardan?

 

Maupassant, Henry James ve Hoffman gibi yazarların elinden çıkma fantastik öykülerden, günümüzdeki epik serilere fantastik edebiyatın tür olarak oluşum/kabul edilme süreci. Todorov’un “Fantastik”inden yola çıkarak gerçek ve fantezi arasında kurulamayan denge tartışmaları.

 

23 Mayıs Cumartesi, saat:11.00

 

Senin annen bir gotikti yavrum!

 

Türk edebiyatında gotik ve fantastik. Gerçek ve gerçeküstü arasında gezinen metinler ve yeni doğan fantastik edebiyatımız.

 

31 Mayıs Cumartesi, saat: 11.00

 

Fantastik, muhalefetin ta kendisi!

 

Gotik, korku, vampirizm, şiddet, aşırı şehvet, ensest… Fantastik aracılığıyla dilsel, cinsel ve toplumsal sansürün aşılma biçimleri.

 

7 Haziran Cumartesi, saat:11.00

 

Hayat zaten ne kadar gerçek olabilir ki?

 

Eleştiriden nasibini fazlasıyla alan fantastik edebiyata yöneltilen eleştiriler ışığında yeni bir eleştiri kurma çalışması. 


 


 

 

(4 hafta, haftada 3 saat, toplam 12 saat, 350 lira)

 

* Başlangıç tarihi: 17 Mayıs Cumartesi 11.00

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.