Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Özgürlük Emek İster!



Toplam oy: 594

7. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali "Özgürlük Emek İster" temasıyla 1 Mayıs'ta başlıyor. Festivalin bu yılki uluslararası konuğu Ken Loach filmlerinin senaristi Paul Laverty.




Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, 1-7 Mayıs tarihleri arasında İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır'da eş zamanlı yapılacak.

Festivalın bu yılki teması: Özgürlük Emek İster. Bu temanın seçilmesi "Türkiye halkının hak ve özgürlüklerine iktidar tarafından yapılan saldırılara cevapla" sözleriyle açıklandı.

Yedincisi yapılan festival, Türkiye'de ve dünyanın dört bir yanında, emekçilerin yaşamlarını ve mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmayı ve işçi filmi üretimini özendirmeyi amaçlıyor.
Konuklar arasında Paul Laverty de var.

 

Bu yıl 20'si uluslararası, 38'i yerli toplam 58 film gösterilecek festivale, İngiliz yönetmen Ken Loach'un birçok filminin senaryosuna imza atan Britanyalı sinemacı Paul Laverty da katılacak.

ABD'den "Fukishima Asla" filminin yönetmeni Steve Zeltzer, "Veritas: Harward's Saklı Tarihi" filminin yönetmeni Eunhung Shin, Hindistan'dan "Trans Halinde" filminin yönetmenleri Ekta Mittal ve Yasha Swinii, Japonya'dan Fumiaki Kojima festivalin diğer konukları.

 

 

Festivalin göze çarpanları

 

 


Yengeç Gemisi: Japon işçi edebiyatının önemli yazarlarından Kobayashi Takji'nin romanından aynı adla So Yamamura tarafından beyazperdeye uyarlandı, 1900'lerin ilk yarısında Japonya'da bir yengeç işleme gemisinde çalışan işçilerin hikayesinin anlatıyor.

Amador: İspanyol yönetmeni Fernando Leon de Aranoa'nın hem göçmen işçilerin yaşamı hem de orta sınıfın yoksullaşması üzerine yeni yapımı.

Kadının Fendi: 1960'lar İngiltere'sinden kadınların öncülük ettiği bir grevin hikayesini, Nigel Cole anlatıyor.

Salvador Allende: Şili'nin faşist bir darbeyle devrilen hallçı lideri Salvador Allende'nin mücadelesini Patricio Guzman anlatıyor.

Davutpaşa'nın Külleri: Yönetmen: Ayten Başer'in İstanbul Davutpaşa'daki işçi kıyımını anlatan filmi.

 

 

Konferans da var

 


Festivalin ana açılışı 2 Mayıs günü saat 19.00'da İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Taşkışla Kampüsü Mustafa Kemal Amfisi'nde gerçekleştirilecek. Açılışta Paul Laverty'nin senaryosunu yazdığı, Iciar Bollain imzalı, "Yağmuru Bile" filmi gösterilecek.

Festival kapsamında Ankara'da emek ve iletişim üzerine düşünen, çalışan ve siyaset üreten akademisyenler ve eylemciler 7-8 Mayıs tarihleri arasında 3. Uluslararası İşçi ve İletişim Konferansı'nda bir araya gelecek.

 

 

Kimler düzenliyor

 


Sine-Sen (DİSK), Dev Sağlık-İş (DİSK), Birleşik Metal-İş (DİSK), Hava-İş (TÜRK-İŞ), Petrol-İş (TÜRK-İŞ), Tez Koop-İş (TÜRK-İŞ), Ses (KESK), Türk Tabipleri Birliği, Halkevleri ve Sendika.Org.

 

Festivalde tüm gösterimler ücretsiz.

 

 

Kaynak: Bianet

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.