Fransa’nın en büyük kitap ve edebiyat şenliği, 31. Paris Kitap Fuarı yarın sabah kapılarını kitapseverlere açıyor. Her yıl olduğu gibi Porte de Versailles’daki Sergiler Parkı’nda 18-21 Mart tarihleri arasında düzenlenen fuarın bu yılki onur konuğu “İskandinav Edebiyatları”. Resmi açılışı bu akşam Kültür Bakanı Frédéric Mitterrand yapacak.
2010’da krizden etkilendiklerini belirten yöneticiler, radikal bir kararla fuar süresini 6 günden 4 güne indirirken, gündelik ziyaret sürelerini uzattılar. Böylelikle örneğin stand fiyatlarını yüzde 17 oranında ucuzlatıp daha fazla ve küçük yayıncıya salona katılma olanağı sağlandı. 1100 dolayında Fransız ve yabancı yayıncının hazır olacağı fuar bu yıl beş temel eksende örgütlendi.
Onur konuğu ülke(ler) “İskandinav Edebiyatları” dışında bu yılın hoş bir yeniliği “onur kenti” oldu. 2011’de UNESCO tarafından Dünya Kitap Başkenti seçilen Arjantin’in başkenti “Buenos Aires” bu yeni kategorinin siftahını gerçekleştirecek. 10 Arjantinli yazarın varlığıyla zenginleştirilen Paris Fuarı, UNESCO’nun girişiminin ilk önemli aşamasını oluşturuyor.
Aralarında ünlü İsveçli Per Olov Enquist ve Henning Mankell’in de olduğu 40 kadar Danimarkalı, Finlandiyalı, İsveçli, İzlandalı yazarın katılacağı “İskandinav Edebiyatları” başlığının altında ayrıca son yılların bütün dünyada çok sevilen polisiye ve çocuk yayınlarına da özel bölümler ayrıldı.
Fuarın diğer üç ekseninde “Outre-Mer/Deniz Ötesi (Fransa)”, “Polisiye-Gerilim” ve “Serial Lecteurs/Dizi Okurları” bölümleri yer alırken, yılın önemli bir yeniliği de elektronik yayıncılık için öngörülen ödüller oldu.
L’Express ve Lire dergilerinin düzenlediği 1. e-kitap Ödülleri için geçen sezonda yayımlanmış e-kitaplar arasında bir tercih yapılacak. Diğer e-kitap Ödülü ise Fransa’nın 1 numaralı kitap mağazaları zinciri FNAC, Ex Aequo yayınevi ve edebiyat uzmanı Actua Litté.com isimli internet sitesinin işbirliğiyle düzenleniyor. İkinci ödülün, yayımlanmamış kitapları teşvik amacını taşıyor ve 10 genç veya yeni yazara verilmesi öngörülüyor. Her iki ödül de 19 Mart’ta Paris Kitap Fuarı sırasında verilecek.
2010’da, 2009’a oranla yüzde 7’lik bir azalmayla 190 bin ziyaretçi çeken Paris Kitap Fuarı’nda, düşürülen gün sayısına rağmen 2011 buluşmasında en azından aynı sayıya ulaşılması hedefleniyor.
Kaynak: Uğur Hüküm / Cumhuriyet Gazetesi
Yeni yorum gönder