30. yılını kutlayan Paris Kitap Fuarı 25 Mart akşamı Kültür bakanı Frederic Mitterand tarafından açıldı. Aslında açılışı Sarkozy’nin yapması planlanmıştı ama cumhurbaşkanı yaşadığı seçim yenilgisinden sonra halk arasına girmek istememiş olacak ki bu görev Mitterand’a düştü. Açılışta herhangi bir tören yapılmadı, ne kurdele kesildi, ne de konuşmalar yapıldı. Kültür Bakanı Mitterand, Fransız Yayıncılar Sendikası Başkanı Serge Eyrolles ve iki – üç gazeteci eşliğinde bir kaç Fransız yayıncının standını ziyaret ettikten sonra fuardan ayrıldı. Fuar yönetiminin otuzuncu yılı kutlamak için yaptığı ayrı bir hazırlık da yoktu. Fuar alanında kurulu otuzuncu yıl standı olmasa ziyaretçilerin önemli bir yıl dönümü yaşandığını fark etmeleri mümkün değil. Bu sönük açılış otuzuncu yıl nedeniyle davet edilen 30 yabancı 60 Fransız yazarın söyleşileri ve imza günleriyle telafi edilmeye çalışılıyor. Doris Lessing, Paul Auster, Imre Kertész, Antonio Lobo Antunes, Salman Rushdie gibi önemli isimler özel olarak hazırlanmış otuzuncu yıl standında büyük kalabalıklara hitap ediyor.
31 Mart’a kadar sürecek fuara 500 Fransız yayıncı katılıyor. 2300 yazar fuar boyunca imza günlerine katılacak, beş yüzden fazla söyleşi yapılacak. Paris Kitap Fuarı’na çoğunluğu Fransızca konuşan ülkeler olmak üzere 25 ülke katılmış. Katılım daha çok küçük ulusal standlarla oluyor. 2010’da Fransa’da başlayan Rus yılı nedeniyle Rusya da fuara katılan ülkeler arasında. Fransız okurlar konuk ülkelerin standlarına pek ilgi göstermiyorlar. Yoğunluk daha çok imza günleri yapılan yayınevlerinin standlarında. Özellikle çizgi roman standlarına yoğun ilgi var. Fuardaki stand alanlarının çok pahalı olması nedeniyle özellikle küçük yayınevlerinin katılmak istemediği söyleniyor. Büyük yayıncılardan Hachette de fuar yönetimiyle anlaşamayanlardan. Hachette fuara içinde hiç kitap sergilenmeyen küçük bir standla katılmış. Gelecek sene Paris’te iki ayrı kitap fuarının yapılmasının olasılık dahilinde olduğu konuşuluyor.
Fuarda yeni çıkan kitaplardan parlayan yazarlardan daha çok e-kitap okuyucusu Sony Reader için yapılan tanıtım çalışması konuşuluyor. Sony çok büyük bir alanda sürekli toplantılar yaparak e- kitap uygulamasını ve e-okuyucuyu tanıtıyor. Fuar alanında e-okuyucu firmaları ve e-kitap içerik sağlayıcılarının standlarına rastlamak mümkün. Okurlar da bunlara ilgi gösteriyor.
Türkiye fuara 250 m2’lik ulusal standla katılıyor. Mimar Han Tümertekin’in tasarladığı standda yayıncılarımızla birlikte İstanbul Ticaret Odası, İBB Kültür A.Ş. de özel bölümlerle yer aldı. Türkiye Ulusal standının açılışı fuarın ilk günü Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu ve UNESCO nezdindeki Büyükelçi Gürcan Türkoğlu'nun da katıldığı bir kokteylle yapıldı. Standda Türkiye’yi tanıtıcı prestij kitaplar, TEDA projesi ile Türk yazarlarının Dünya dillerinde yayınlanan kitapları sergilenirken bir bölümde de Türk yazarlarının Fransızca’da yayınlanmış kitaplar satılıyor. Fransızca hazırlanmış yazarlar ve yayıncılar katalogları, Türk edebiyatı ve tarihi hakkında broşürler ve Yapı Kredi Yayınları’nın özel olarak hazırlattığı Türk Edebiyatı Antolojisi okurlara dağıtılıyor. Kitap satışı sayesinde ilk iki gün Fransız okurlardan Türkiye standına yoğun ilgi gösterdi. İBB Kültür A.Ş organizasyonu ebru ve hat sanatçılarının uygulamalı gösterileri de büyük ilgi görüyor.
Fuar süresince 20 yazarımız söyleşiler ve imza günleri ile okurlar ile buluşuyor. Doğan Hızlan, Serdar Özkan, İskender Pala, Nedim Gürsel, Ayşe Kulin, Sadık Yalsızuçanlar, Nazlı Eray, Yalvaç Ural, Salih Zengin, Semih Gümüş, Metin Celal, Ömer Lekesiz, Mine G. Kırıkkanat, Celil Oker, Mehmet Coral, Metin Cengiz, Faruk Bilici, Ataol Behramoğlu, Timour Muhidine etkinliklere katılan yazarlarımız.
Yeni yorum gönder