Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

PEN Amerika: "Mısırlı Ahmed Naji serbest bırakılsın!"



Toplam oy: 653

Aralarında dünya çapında tanınan isimlerin de bulunduğu, 120’den fazla yazar, sanatçı ve gazeteci, “müstehcen roman yazdığı” suçlamasıyla hapsedilen Mısırlı yazar ve gazeteci Ahmed Naji’nin serbest bırakılması için Mısır’ın cumhurbaşkanına çağrıda bulundu. 

 

Yazarlar Philip Roth, Chimamanda Ngozi Adichie ve Dave Eggers, şarkıcı ve yazar Patti Smith, film yapımcısı Woody Allen ve besteci Stephen Sondheim’ın da imzaladığı mektup, Mısır’daki sanatçı ve kuruluşları baskı altında tutan Cumhurbaşkanı Sisi’nin üzerindeki baskıyı arttırmak üzere PEN Amerika aracılığıyla gönderildi.

 

PEN Amerika’nın mektubu, Sisi’ye şu çağrıda bulunuyor: Sanatsal ve edebi özgürlükler kapsamındaki yasaların uygulanması, geçen şubat ayında iki yıl hapis cezasına çarptırılan gazeteci ve yazar Naji’nin serbest bırakılması ve Mısır Ceza Kanunu’nun 178. maddesinin iyileştirilmesi...

 

Naji’nin iki yıl hapse mahkûm olduğu davanın suç duyurusunu, yazarın romanı The Use of Life’taki müstehcen sözlerden olumsuz etkilenip kalp çarpıntısı yaşadığı gerekçesiyle başvuran bir Mısırlı yapmıştı. Geçen yıl ise, Mısırlı yetkililer kültür merkezlerini basmış ve kapatmış, Kahire’nin en tanınmış çağdaş sanat galerisini yıkmış ve film yapımcısı Rana El-Sobky ile şair Fatima Naoot da dahil olmak üzere birçok sanatçı hapis cezasına çarptırılmıştı. 

 

PEN Amerika Direktörü Suzanne Nossel, konuyla ilgili şunları söyledi: “Ahmed Naji, ülkesinin yaratıcı ifadeleri koruduğunu iddia eden yeni anayasasının sınırlarını denemeye cesaret etti. Bir kurmacanın içerisinde yer alanlar yüzünden Naji’nin hapse atılması, hukukun egemenliğinin küçümsenmesidir, Mısır’daki edebiyat - sanat dünyasına yönelik bir darbedir.”

 

 


 

* Kaynak: The Guardian

 

ÖU

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.