Charlie Hebdo saldırısı sonrası Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) ABD şubesi, imza kampanyası başlattı. "Sanatçıları ve yazarları öldürerek eleştiriyi susturacaklarını zannedenler, karşılarında meslektaşlarının savunan çok geniş bir kitle ve bütün biçimleriyle ifade özgürlüğünün sağlam iradesini bulacaklardır," denilen bildiriyi Salman Rushdie, Woody Allen, Margaret Atwood, Orhan Pamuk, Malcolm Gladwell, Barbara Goldsmith, Daniel Handler, Tom Healy, Ziya Haydar Rahman, George Saunders, Said Sayrafiezadeh David Simon ve Anne Tyler gibi isimler imzaladı. Bildiride şu ifadeler yer aldı:
"Biz aşağıda imzası olan yazarlar, editörler ve sanatçılar, Paris’te Charlie Hebdo dergisine yapılan saldırıda hayatını kaybeden meslektaşlarımızla dayanışma içindeyiz. Karikatüristlere, yazarlara ve editörlere yapılan saldırı, dünya çapında ifade özgürlüğüne yapılan bir saldırıdır. Bu, fikir akımlarını engelleme amacını güden, hepimizi terörize etme ve gözümüzü korkutma girişimidir. Bütün hükümetlere, dini liderlere ve sivil toplum kuruluşlarına, bu haince saldırıyı lanetlemeleri için çağrıda bulunuyoruz. Bütün yetkililere ve kurumlara, dünyadaki ifade özgürlüğünü korumak için çabalarını arttırma ve bu konuda kişisel risk almaları çağrısında bulunuyoruz. Sanatçıları ve yazarları öldürerek eleştiriyi susturacaklarını zannedenler, karşılarında meslektaşlarının savunan çok geniş bir kitle ve bütün biçimleriyle ifade özgürlüğünün sağlam iradesini bulacaklardır."
"Dinler de eleştirilebilir"
25 yıl önce yazdığı Şeytan Ayetleri kitabı nedeniyle, "İslam'a hakaret ettiği" gerekçesiyle İran dini lideri Humeyni tarafından hakkında ölüm fetvası verilen Hindistan asıllı yazar Salman Rushdie, saldırının ardından bir dayanışma çağrısında da bulunmuştu. Rushdie'nin , İngiltere Pen şubesine gönderdiği mektupta, "Ben de hepimiz gibi mizah sanatını savunmak için Charlie Hebdo'nun yanındayım ve tiranlığa, sahtekarlığa, ahmaklığa karşı özgürlüğü ayakta tutmak için daima yanında olacağım. Dine saygı, din korkusuna dönüşmüştür. Dinler de bütün diğer fikirler gibi, eleştirilebilir, hicvedilebilir ve evet, korkusuzca yerden yere vurulabilir" sözlerine yer vermişti.
1,5 milyondan fazla kişi yürüdü
Öte yandan Paris'teki saldırıları protesto etmek için düzenlenen "Cumhuriyet Yürüyüşü" dünya liderleri ve binlerce insanın katılımıyla dün gerçekleştirildi. 1,5 milyondan fazla kişinin katıldığı yürüyüşte, 50'ye yakın ülkenin liderleriyle birlikte, Başbakan Ahmet Davutoğlu da hazır bulundu. "Cumhuriyet Yürüyüşü", Fransa'da bugüne kadar yapılmış en geniş katılımlı yürüyüş olarak tarihe geçti.
Yeni yorum gönder