Uluslararası Booker ödülüyle, Booker ödülünü karıştıran Radikal Gazetesi büyük bir hata yaptı.
27 Mayıs’ta açıklanan ve İngilizce basılmış veya İngilizce’ye çevrilmiş kitapların ödüllendirildiği Uluslararası Booker ödülünün Alice Munro’ya verildiği açıklanmıştı. Dün de Booker ödülü sahibini buldu. Radikal’in tez canlılığına aldanmayın bu ödülün de sahibi Alice Munro değil. “Kurt Salonu” (Wolf Hall) adlı romanıyla Booker ödülünü Hillary Mantel kazandı.
Şimdi hem kendi okuyucularımız hem de Radikal muhabirleri için Booker ve Uluslararası Booker ödülü arasındaki farkı açıklayalım. Booker ödülü İrlanda, İngiltere, Avustralya, Güney Afrika Cumhuriyeti vs. gibi İngiliz Milletler Cemiyeti’nin (veya Commonwealth ülkeleri de diyebiliriz) ve İrlanda’nın vatandaşlarına verilir. Kitapların İngilizce yazılmış ve yayınlanmış olmaları mecburidir. Her sene Ekim ayında ödülün kime verildiği de açıklanır.
Uluslararası Booker ödülüne gelince, bu ödülü kazanmak için bir yazarın İngiliz, İrlandalı veya Avustralyalı olmasına gerek yok. Bu ödülü dünya üzerinde yaşayan herhangi bir yazar alabilir. Sadece ödülün verildiği sene içinde İngilizce bir kitap yazmış olması VEYA kitabının İngilizce’ye çevrilmiş olması gerekir. Bu ödül ise Mayıs ayında açıklanır.
Haber
Haber
Yorumlar
Yorum Gönder
Diğer Haber Yazıları
İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.
Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.
Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor.
Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.
Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.
Yeni yorum gönder