Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Raskolnikov şarkı söyleyecek!



Toplam oy: 845
Bugüne dek yaklaşık 30 kez beyazperdeye, defalarca da çizgi romana uyarlanan Suç ve Ceza'nın müzikal versiyonunu Moskovalılar önümüzdeki yıl izleyebilecekler.

Alkol, fuhuş, cinayet, acı... Dostoyevski'nin Suç ve Ceza'sını bir müzikalin neşesi ile yan yana getirmek biraz zor olabilir ama birileri bu zorluğu aşmaya çoktan niyet etti bile. İngiliz gazetesi Guardian'ın haberine göre, ünlü Rus yönetmen Andrei Konchalovsky, 40 yıl önce planlanmaya başlayan Suç ve Ceza müzikali projesini yeniden hayat geçirmek için kolları sıvadı. 40 yıl önce, müzikaller Batı'da popülerleşmeye başlarken bir grup Sovyet yönetmen, yazar ve bestecinin bir araya gelerek Suç ve Ceza'yı müzikal olarak sahneleme fikrini ortaya attıklarını söyleyen Konchalovsky, bu projenin atıl kalmasına daha fazla dayanamadığını, 30 yıl önce bestelenen bazı müzikleri güncelleyerek projeyi hayata geçireceğini söylüyor. 

 

 

CİNAYET ÖNCESİ ŞARKI

Bugüne dek yaklaşık 30 kez beyazperdeye, defalarca da çizgi romana uyarlanan bu karanlık romanın müzikal halini Moskovalılar önümüzdeki yıl izleyebilecekler. Konchalovsky'nin verdiği ipucuna göre Raskolnikov cinayet öncesi ve rüyasında kendini küçük bir çocuk olarak gördüğünde uzun birer şarkı söyleyecek! Oyuncu kadrosu ise henüz belli değil, Konchalovsky'e göre işin belki de en zor kısmı bu olacak. Konchalovsky, bu müzikali ilk akla geldiği gibi bir "rock-opera" olarak adlandıramayacağını, bu işi "operanın şarkılarnı, folklorünü ve kimi yönlerini kullanan, stilize bir müzikal yaratım" olarak tanımlamayı yeğlediğini söylüyor.  

Suç ve Ceza, yoksulluk nedeniyle okulunu yarıda bırakmak zorunda kalan parlak öğrenci Raskolnikov'un ruhani bunalımlarını, ahlaki ikilemlerini, toplumla hesaplaşmasını konu alır. Nakit para için cinayet işleyen Raskolnikov, elde ettiği para ile yapacağı iyilikler sayesinde suçunu dengeleyeceğini düşünür, hatta bazı insanlar için böyle şeyler yapabilmenin doğalarından kaynaklandığını, hatta cinayet gibi şeylere hakkı olduğunu düşünür. Dostoyevski'nin olgunluk döneminde kaleme aldığı bu başyapıt, ilk kez Russian Messenger dergisinde 12 aylık bir sürede tefrika olarak yayımlanmıştı. 

 

 

EB

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.