Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Ray Bradbury de göçtü



Toplam oy: 567

Marslılar, robotlar, dinazorlar, mumyalar, hayaletler, zaman makinesi ve aklınıza gelebilecek tüm uçuk kaçık şeylerin yazarı Ray Bradbury dün yaşamını yitirdi. 91 yaşında hayata veda eden fantastik edebiyatın önemli isimlerinden Bradbury, Twitter dahil olmak üzere birçok gazetede anıldı.

Bradbury'nin yakın dostu fantastik edebiyatın önemli isimlerinden Neil Gaiman, Bradbury'nin ölümünün ardından Guardian gazetesine şunları yazdı:




“Dün öğlen stüdyoda Ray Bradbury'nin 90. doğumgünü için yazmış olduğum kısa öykünün sesli kitabını kaydediyordum. The Man Who Forgot Ray Bradbury (Ray Bradbury'yi Unutan Adam) adında bir monologdu. Ray Bradbury'nin hem benim üzerimdeki hem dünya üzerindeki müthiş etkilerinden bahsetmenin bir yoluydu bu. Ben bu aşk mektubunu geçen yıl rüyalarımın yazarına doğum gününde yazmıştım.

 

 

 

 

Geçen hafta akşam yemeğinde bir arkadaşım 11-12 yaşlarında bir erkek çocuğuyken Ray Bradbury'yle tanıştığını anlatmıştı. Bradbury onun yazar olmak istediğini öğrendiğinde ofisine davet etmiş ve yarım gününü ona yazar olmanın inceliklerini anlatmakla geçirmiş: Eğer yazar olmak istiyorsan, yazmak zorundasın. Her gün. İstesen de, istemesen de. Bir kitap yazıp bırakamazsın. Bu bir iş ama en iyi işlerden biri. O arkadaşım çok iyi bir yazar olarak yetişti, onu yazmaya iten ve destekleyen insan sayesinde.”


Bradbury'nin ölümünün ardından torunu Danny Karapetian, “O, birçok yazara ve sanatçıya ilham vermişti. Onun anılarını başkalarından duymak için sabırsızlanıyorum. Mirası, kitaplarında, filmlerde ve tiyatro oyunlarında yaşayacak ama en önemlisi onu okuyan herkesin kalbinden hiç çıkmayacak çünkü onu okumak onu tanımak gibidir. Tanıdığım en büyük çocuktu” dedi.

 

 

 



New York Times gazetesinin, bilimi ve teknolojiyi harmanlayan ilk yazarlardan olan fantastik edebiyat yazarı Bradbury için hazırladığı fotoğraf galerisini buradan ziyaret edebilirsiniz.

Rachel Bloom, 2009'da verdiği bir röportajda “Filmlere aşığım, tiyatroya aşığım, kütüphanelere aşığım” diyen Ray Bradbury için bir şarkı bestelemişti.


Twitter'daki yankısı


Doğu Yücel ‏@doguyucel
Ray Bradbury 91 yaşında bugün hayata gözlerini yumdu. Fahrenheit 451 distopyasını yaşadığımız ülkemizde "yakıcı" bir haber...


Ali Poyrazoğlu ‏@alipoyrazoglu
Dun Ray Bradbury oldu.Cok onemli bir yazardi.Fahrenheit 451 en unlu eseriydi.F 451 kagidin yanma derecesi.Butun kitaplar ve onlari...

Bartu Küçükçağlayan ‏@BKucukcaglayan
Fahrenheit 451 ve The Martian Chronicles eserlerinin yazarı Ray Bradbury'yi kaybettik

neslihan acu ‏@neslihanacu
Ray Bradbury quotes 1: Çalar saate ihtiyacım yok. Fikirlerim beni uyandırıyor.


Burak Eldem ‏@burak_eldem
"Martian Chronicles" ve "Fahrenheit 451"in yanı sıra, "Ateş ve Buz", "Son Yaya" gibi öykü kitaplarıyla da ufkumuzu açmıştı Bradbury. R.I.P.


Serhat Ayan ‏@serhatayan
Sadece bilimkurgu değil iyi bir edebiyatçıyı Ray Bradbury'i kaybettik. Sansürü kağıdın yanma sıcaklığı olan Fahrenheit 451 ile anlattı


Mehpare Kileci ‏@MehpareKileci
"Kağıt 451 Fahrenheit derecede tutuşur"gerçeğinden hareketle adı konulan kitabın yazarı Ray Bradbury şu an halimize bakıp ne düşünüyor acep?



Kerem Porazan ‏@6MAYIS
" Öngörüler zaman ölüm.." sen demiştin Ray Bradbury usta.. Vakti gelecek.. Huzursuzluktan huzurlu bir uykuya yatay geçiş dilerim..


Tolga Güvenç ‏@TolgaMD
Beyni kulaklıklarla uyuşturulmuş, gözü ekranda milyarlara müjde... Ray Bradbury öldü...


Dodo Kuşu ‏@dodokusu
Ray Bradbury, Fahrenheit 451'i korkunç bir distopya olarak yazmıştı, ama şu an içinde bulunduğumuz tayyiprasinin yanında komedi gibi kalıyor


Burak Kara ‏@bkara
Dünya ne tuhaf, Ray Bradbury ile Erdal Şafak aynı listede (bkz: tt) Biri biri bilim, diğeri kurgu!


kemal akca ‏@KemalAkca1983
Bir toplumda kültürü yoketmek istersen kitapları yakmana, yasaklamana gerek yok.Sadece okumayı bıraksınlar yeter. Ray bradbury huzur içinde yat.

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.