Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

SabitFikir'in ağustos sayısı çıktı: Japon edebiyatında "korkutma" sanatı



Toplam oy: 727

Halka filminden görüntüler, eminimiz ki bugün bile izleyenlerin hafızasındaki tazeliğini koruyordur. O günlerde, bir süre daha benzeri filmler izledik; Koci Suzuki’nin Halka serisinin dayandığı romanlarının Türkçe çevirisini okuma imkanı bulduk... Ancak bir süre sonra Uzakdoğu’dan “rahatsız edici” hikayelere olan yoğun ilgi neredeyse bıçak gibi kesildi. Bir modaydı geçti, diyebiliriz belki ama Esra Gökçe Şahin’in SabitFikir’in Temmuz 2016 tarihli 66. sayısı için hazırladığı dosya konusunda da bahsettiği gibi, Japon kültüründe “korkutma” meselesi aslında bir geleneği ifade ediyor:


“Korku unsurları içeren sanat, tiyatro ve edebiyat, yılın en sıcak günlerinde Tokyo metrosunda ve şehir trenlerindeki posterlerde iştah açıcı formlarda tasvir edilirler; özenle soyulup tabaklara dizilmiş salatalık ve buz kabuklarıyla bezeli karpuz dilimleri gibi yaz aylarıyla özdeşleşmiş tadımlık ferahlıklar vaat ederler.”


SabitFikir orta sayfalarının vazgeçilmezi Kararsız Okur infografiği de, her zamanki gibi, kapak konusunu destekliyor. Oylum Yılmaz’ın hazırladığı ve Sedat Girgin’in resimlediği Kararsız Okur bu ay, bir taraftan Türkçeleşmiş çağdaş Japon edebiyatının peşine düşerken, diğer yandan Japoncada yazılmış korku-gerilim öykülerine uzanıyor.


Ece Karaağaç ise bu sayıda Söyleşi sayfalarına, klasik Japoncadan çeviri yapabilen nadir isimlerden Esin Esen’i konuk ediyor.

 

 

Güncel meseleler ve güvenilir kitap eleştirileri için…


Sinema sayfalarında F. Cihan Akkartal, şimdiye kadar yönetmen kimliğile tanıdığımız David Cronenberg’in yeni yayımlanan romanını –filmlerinin çerçevesinden bakarak- mercek altına alıyor. Dünyadan’da da Mert Tanaydın, “çeviri-doğmuş” edebiyata işaret ediyor. ÇizgiRoman sayfalarında Levent Cantek’in incelediği çalışma ise, Fırat Yaşa’nın Göbeklitepe’yi merkeze aldığı çizgi romanı Tepe...


SabitFikir’in bu sayısında ayrıca Nathaniel Hawthorne, Massimo Carlotto, Dave Eggers, Sarah Waters, Rachel Cusk, Paula McLain, Henry James, Monika Maron, Cemil Kavukçu, Linda Coggin ve Cees Nooteboom’un eserlerini güvenilir eleştirmenler Irmak Zileli, A. Ömer Türkeş, Aydın Baran Gürpınar, Oylum Yılmaz, Melisa Kesmez, Ece Karaağaç, Ali Bulunmaz, Nazan Maksudyan, Burcu Bayer, Burcu Arman ve Hayati Roman yorumluyor.


H. Burak Kuyaş, hazırladığı NesneKitap sayfasında bu ay, klasik eserlerin olan ve olmayan özel baskılarından söz ediyor. Yankı Enki ise, John Wyndham’ın bilimkurgu romanlarından yola çıkarak “uygarlığın arızaları”nı irdeliyor. Ceyhan Usanmaz da, Türkiye Bilişim Derneği’nin geleneksel olarak düzenlediği bilimkurgu öyküleri yarışmasından doğan kitaplara değiniyor.


KuşBakışı ise bu ay Hıfzı Topuz’u ağırlıyor. Yazarın çalışma masasının fotoğrafına, halen üzerinde çalışmakta olduğu kitabından tadımlık bir alıntı da eşlik ediyor.


SabitFikir'in kapak illüstrasyonu Akif Kaynar’a ait. Ancak çizimler bununla sınırlı değil; iç sayfalarda dikkatli gözler, çok sayıda yetenekli ve genç çizerle de karşılaşıyor.

 

 

 

SabitFikir’i nereden bulacağız?


Yayın yönetmenliğini Ceyhan Usanmaz'ın yaptığı SabitFikir’i tüm D&R’lardan satın alabilirsiniz; idefix paketleriyle ise ücretsiz. SabitFikir’in içeriğini ve daha fazlasını www.sabitfikir.com adresinde bulmak mümkün.

 

 

 

 


 

 

 

Görseller: (sırasıyla) Akif Kaynar (kapak), Türksen Kızıl, Ali Çetinkaya

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.