Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

SabitFikir'in ağustos sayısı çıktı: Kedili edebiyat



Toplam oy: 747

Kedilerle edebiyatı bir arada düşünmek kulağa hayli kolay geliyor. Ne de olsa bu sakin (ve biraz da tembel) hayvanların yaradılışı okuma ve yazma eylemleriyle hayli örtüşüyor. Yazarların uzun ve zaman zaman da sıkıntılı geçen yazma süreçlerine eşlik eden kediler kimi zaman bir roman kahramanına da dönüşebiliyorlar; son zamanlarda sık sık rastladığımız gibi... Hatta yakın bir zaman önce bir belgesele bile konu oldular.

 

 

Edebiyatın kedilere ve kedilerin dünyasına duyduğu bu yoğun ilgiye kayıtsız kalmak mümkün değil elbette, dolayısıyla, SabitFikir’in Ağustos 2017 tarihli 78. sayısı aynı zamanda bir “kedili edebiyat” sayısı. Tuğçe Isıyel’in de dosya yazısında özellikle belirttiği gibi, “Kedisiz bir yaşam hata mıdır bilemiyorum ancak kedisiz bir edebiyatı düşünmenin hata olacağını söyleyebilirim.”



SabitFikir orta sayfalarının vazgeçilmezi KararsızOkur infografiği de, her zamanki gibi kapak konusunu destekliyor. Murat Can Aşlak’ın hazırladığı ve Onur Atay’ın resimlediği KararsızOkur edebiyatın kapıdan kovulsa bacadan giren kedilerinin peşine düşüyor. Söyleşi sayfalarında ise Ece Karaağaç, Kediatri adlı kitabıyla kedilerin sadece sanatçı değil, otacı tarafını da ortaya koyan Tarkan Kaynar’ı konuk ediyor.

 

 

 

 

Güncel meseleler ve güvenilir kitap eleştirileri için…

 

“Çizgili dergiler”i takip eden herkesin ilk aklına gelen üreticilerden biri olan Galip Tekin, 6 Temmuz’da aramızdan ayrıldı; Levent Cantek’in Anma yazısında özellikle belirttiği gibi, “Galip Tekin’in yokluğu, mizah dergilerinde ‘siyahiliğin’ eksikliği olacak ama galiba en çok, ürettiğinden emin olduğunuz bir abinin, çizgiden heyecanlanarak konuşan bir ‘amatörün’ kaybını hissedeceğiz. Bu da durup durup kederlenmemiz demek.

 

Dünyadan sayfalarında Mert Tanaydın “ada manyaklığı” konusunu ele alırken; Hilmi Tezgör, Müzik  sayfalarında adını Nina Simone’un şarkısından alan bir kitaba değiniyor. Güncel sayfalarında da Zeynep Şen, yazarların son dileklerine kulak kabartıyor.

SabitFikir’de yeni bir köşe: bu aydan itibaren A. Ömer Türkeş, BirKlasik sayfalarında modası asla geçmeyen kitapları mercek altına alacak; ilk kitap, John Steinbeck’in Sardalye Sokağı isimli romanı. Seval Şahin de, DündenYarına sayfalarında Sevgi Soysal’ın TRT günlerine götürüyor bizi. BaşkaDünyalar’da ise Yankı Enki, bir yüzüğün ihtişamına kapılan genç kahramanı takip ediyor.

 

SabitFikir’in bu sayısında ayrıca Joyce Johnson, Gülayşe Koçak, Maryanne Wolf, Ashley Elston, Michel Laub, Selçuk Demirel, Ayşe Erbulak, Dilek Türker ve Ian McGuire’in eserlerini güvenilir eleştirmenler Kahraman Çayırlı, Burcu Bayer, Gökçe Gündüç, Özge Uysal, Ece Çavuşlu, Seda Ateş, Abdullah Ezik, Ali Bulunmaz ve Can Semercioğlu yorumluyor. Irmak Şahinoğlu’nun değindiği kitap ise oldukça "leziz"; Yenilir Bu Hayat.

 


 

KuşBakışı bölümünün bu ayki konuğu ise bize masasını açmakla kalmayıp yeni bir “Metin Çakır polisiyesi” müjdesi veren Armağan Tunaboylu.


SabitFikir'in kapak illüstrasyonu Dilem Serbest’e ait. Ancak çizimler bununla sınırlı değil; iç sayfalarda dikkatli gözler, çok sayıda yetenekli ve genç çizerle de karşılaşıyor.

 

 

 

SabitFikir arşivinden ek okumalar

 

Bu sayıyla birlikte, dikkatli gözler, bir yeniliği de fark edecektir. En baştan beri, SabitFikir’de yayımladığımız her yazıyı, bir süre sonra internet sitemize de ekliyoruz. Hatta sitede, basılı dergiden çok daha geniş bir içerik var. (Yerimiz dar değil!) QR kodlar kullanarak basılı dergideki içeriklerle bu sanal arşiv arasında bir bağlantı kurmaya çalıştık. Böylelikle, SabitFikir arşivinden konuyla ilişkili “ek okuma” yapmak isteyenler, QR kodu okutarak ilgili yazıya kolaylıkla ulaşabilecekler diye umuyoruz.

 

 

 


 

 

 

Görseller: Dilem Serbest, Gülce Baycık, Gökçe İrten

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.