Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Sabitfikir'in eylül sayısı çıktı: Cervantes'in İzinde Edebiyat



Toplam oy: 553

Cervantes’in Don Quijote’sinin sahneye çıkışıyla bir anlamda modern edebiyat da doğmuş oldu. Ve Don Quijote, yüzyıllar boyu edebiyat âlemine dalmak isteyenlerin çaldığı ilk kapı olmayı sürdürdü!

 

“Tüm dünya edebiyatının iklimini değiştiren ve kendisinden sonra gelen tüm yazarları başka başka sapaklara çıkaran Don Quijote’nin yazarı Miguel de Cervantes Saavedra’nın ölümünün 400. yılı 2016. Tıpkı William Shakespeare’in de ölümünün 400. yılı olduğu gibi. Laf ebesi çağımızda ne Shakespeare’in ne de Cervantes’in kim olduğunu bir de ben anlatmak niyetindeyim. Gelgelelim, günümüz İspanyolca edebiyatının önde gelen isimlerinin ve usta yazarlarının Cervantes ile Shakespeare arasındaki bu ortak payda üzerinden yaşadığı kırgınlığı, aslen öngördükleri hayal kırıklığını bahsedilmeye değer buluyorum.”


İspanyolcadan yaptığı yetkin çevirilerle tanıdığımız Seda Ersavcı, SabitFikir’in Eylül 2016 tarihli 67. sayısında, Shakespeare’den de yola çıkarak, ama asıl Cervantes’te odaklanarak İspanyolca edebiyatın izini sürüyor.


Sabitfikir orta sayfalarının vazgeçilmezi Kararsız Okur infografiği de, her zamanki gibi kapak konusunu destekliyor. Oylum Yılmaz’ın hazırladığı ve Sedat Girgin’in resimlediği Kararsız Okur bu ay Amerika’dan Avrupa’ya İspanyol dilinde eserler veren çağdaş yazarlar arasında geziniyor.


Ece Karaağaç ise bu sayıda Söyleşi sayfalarına, Türkçe edebiyatın konar-göçer yazarlarından Nermin Yıldırım’ı  konuk ediyor.

 

 

Güncel meseleler ve güvenilir kitap eleştirileri için…

 

Sinema sayfalarında Abbas Bozkurt, temmuz ayında hayatını kaybeden Abbas Kiyarüstemi’nin yaşamı çerçevesinde ünlü yönetmenin sinemasına bakıyor. Dünyadan sayfalarında Mert Tanaydın da, “çevirdikçe çevirilemez hale gelen” kitaplara göz gezdiriyor. ÇizgiRoman sayfalarında ise Levent Cantek, birçoğumuzun çocukluk kahramanlarından biri olan Tenten’e, Tom McCarthy’nin Tenten ve Edebiyatın Gizemi kitabından yola çıkarak değiniyor.


SabitFikir’in bu sayısında ayrıca Richard Skinner, Iris Murdoch, Ödön Von Horwath, Arkadi ve Boris Strugatski, Mary Karr, Hikmet Hükümenoğlu, José Saramago, Richard Ellman, Paul Tremblay, Maria Alberto Zambrano, Ahmet Uğur Nalcıoğlu, Martin Amis ve Éric Sadin’in eserlerini güvenilir eleştirmenler Hilmi Tezgör, Irmak Zileli, A. Ömer Türkeş, Oylum Yılmaz, Nilay Kaya, Melisa Kesmez, Aydın Baran Gürpınar, Ali Bulunmaz, Yankı Enki, Nazan Maksudyan, Burcu Bayer, Küçük İskender ve Alican Saygı Ortanca yorumluyor.


F. Cihan Akkartal, son günlerin en popüler yapımlarından Stranger Things dizisi üzerinden 80’ler pop kültürüne bir pencere açarken Ceyhan Usanmaz da, Georges Simenon kitaplarının görkemli geri dönüşünü müjdeliyor.

KuşBakışı ise bu ay Celil Oker’i ağırlıyor. Yazarın çalışma masasının fotoğrafına, halen üzerinde çalışmakta olduğu kitabından tadımlık bir alıntı da eşlik ediyor.

 

SabitFikir'in kapak illüstrasyonu Ethem Onur Bilgiç’e ait. Ancak çizimler bununla sınırlı değil; iç sayfalarda dikkatli gözler, çok sayıda yetenekli ve genç çizerle de karşılaşıyor.

 

SabitFikir’i nereden bulacağız?


Yayın yönetmenliğini Ceyhan Usanmaz'ın yaptığı SabitFikir’i tüm D&R’lardan satın alabilirsiniz; idefix paketleriyle ise ücretsiz. SabitFikir’in içeriğini ve daha fazlasını www.sabitfikir.com adresinde bulmak mümkün.

 

 

 


 

 

Görseller: (sırasıyla) Ethem Onur Bilgiç, Enes Diriğ

 


Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.