Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

SabitFikir'in temmuz sayısı çıktı: Edebiyatın iyileştirici gücü



Toplam oy: 1058

“Kitaplar, yüzyıllar boyunca birçok insanın hayatında terapist rolünü üstlendi. Öyle ki, Antik Yunan şehrindeki bir kütüphanenin girişinde, ‘İnsanın Ruhunun İyileştiği Yer’ yazıyordu.”


SabitFikir
dergisinin Temmuz 2016 tarihli 65. sayısının dosya başlığı, “Edebiyatın İyileştirici Gücü”... Şu sıralar sanırız edebiyatın iyileştirici gücüne her zamankinden çok ihtiyaç duyduğumuza dair kimsenin bir şüphesi yoktur. İşte Tuğçe Isıyel de, dosya yazısında, kitapların ve kütüphanelerin insan ruhuna etkilerini irdeliyor; çarenin uzakta değil, en yakın kütüphanede olduğunu hatırlatıyor:


“Psikanalize baktığımız zaman, yakın durduğu sanat türleri içerisinde edebiyatın oldukça ayrıcalıklı bir yerde olduğunu görebiliyoruz. Psikanalizin kurucusu Sigmund Freud, ‘Ustalarınız kimler?’ diye sorulduğunda, kütüphanesini dolduran edebiyat eserlerini gösterir.”


SabitFikir orta sayfalarının vazgeçilmezi Kararsız Okur infografiği de, her zamanki gibi, kapak konusunu destekliyor. Oylum Yılmaz’ın hazırladığı ve Sedat Girgin’in resimlediği Kararsız Okur bu ay, hastalıktan şifa çıkaran romanların, yazarların hastalıklı/sağlıklı yaşamöykülerinin izinde..


Mehmet Erkurt ise bu sayıda Söyleşi sayfalarına, uzmanlık alanları çocuk/genç ve yetişkin psikiyatrisi olan, aynı zamanda bu alanlarda çok sayıda kitaba da imza atan Yankı Yazgan’ı konuk ediyor.

 

 

Güncel meseleler ve güvenilir kitap eleştirileri için…


Güncel sayfasında Can Semercioğlu, yeni yayımlanan kitabı dolayısıyla, “Knausgaard-mania” denen bir çılgınlığa da sebep olan Karl Ove Knausgaard’ı ele alıyor. Dünyadan sayfalarında da Mert Tanaydın, Beyoncé’nin son albümü Lemonade’den yola çıkarak Afrika edebiyatına yöneliyor. Gökçe Gündüç ise, futbolseverlerin Euro 2016 Avrupa Şampiyonası’na kilitlendikleri bu dönemde, edebiyatçı gözüyle futbola bakan Al da At Dercesine kitabına değiniyor.


SabitFikir’in bu sayısında ayrıca Peter Ackroyd, Hagop Baronyan, Anthony Burgess, Mercè Rodoreda, Ali Parlar, Kurt Vonnegut, Murat Başekim, Özgür Mumcu, Sibel Oral, Roy Jacobsen, Cenk Gündoğdu ve Arthur Schnitzler’in eserlerini güvenilir eleştirmenler Irmak Zileli, Mahir Ünsal Eriş, küçük İskender, Oylum Yılmaz, A. Ömer Türkeş, Ali Bulunmaz, Yankı Enki, Hikmet Hükümenoğlu, Nazan Maksudyan, Melisa Kesmez, Osman Çakmakçı ve Hayati Roman yorumluyor.


H. Burak Kuyaş’ın hazırladığı NesneKitap sayfasında bu ay, Doğan Kitap için hazırladığı kitap kapaklarıyla uluslararası ödüller de kazanan tasarımcı Geray Gençer’in Yüz isimli kitabını değerlendiriyor. GrafikRoman sayfalarında Levent Cantek de, bugünlerde dizi uyarlamasını da izleme imkanı bulduğumuz Outcast isimli grafikromanı ele alıyor. Haluk Kalafat ise, yeniden yayımlanmaya başlayan Ejderha Mızrağı serisine dikkat çekiyor: “Fantastik kurgu türü bu ülkede okunmaya devam edecekse, yeni nesillerin özellikle Ejderha Mızrağı serisinin orijinal ilk üçlemesini okumasında fayda var.”


KuşBakışı ise bu ay Buket Uzuner’i ağırlıyor. Yazarın çalışma masasının fotoğrafına, sonbaharda yayımlanması planlanan Ah Bir Kedi Olsam! kitabından tadımlık bir alıntı da eşlik ediyor.


SabitFikir'in kapak illüstrasyonu Tolga Tarhan’a ait. Ancak çizimler bununla sınırlı değil; iç sayfalarda dikkatli gözler, çok sayıda yetenekli ve genç çizerle de karşılaşıyor.

 



SabitFikir’i nereden bulacağız?


Yayın yönetmenliğini Ceyhan Usanmaz'ın yaptığı SabitFikir’i tüm D&R’lardan satın alabilirsiniz; idefix paketleriyle ise ücretsiz. SabitFikir’in içeriğini ve daha fazlasını www.sabitfikir.com adresinde bulmak mümkün.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.