Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Sait Faik Abasıyanık Hikaye Armağanı, Mahir Ünsal Eriş'in



Toplam oy: 904

Yazar Sait Faik Abasıyanık anısına her yıl bir öykücüye verilen Sait Faik Hikaye Armağanı’nın 60.’sı, 10 Mayıs günü düzenlenen törenle Mahir Ünsal Eriş'e takdim edildi. Yazar, ödülü almaya Olduğu Kadar Güzeldik adlı kitabıyla hak kazandı.

 

Sait Faik Müze Evi’nin bulunduğu Burgazada’da “Medarı Maişet Motoru”nda düzenlenen törende konuşan İş Bankası Kültür Yayınları Genel Müdürü Ahmet Salcan, Doğan Hızlan’ın Başkanlığı’nda toplanan Jale Parla, Metin Celâl, Hilmi Yavuz, Nursel Duruel, Beşir Özmen ve Murat Gülsoy’dan oluşan jürinin ödülü “Gündelik yaşamın içindeki sıradan insanın zayıflıklarını ve güçlü yanlarını gerçekçi ve vicdanlı bir dille anlatmaktaki ustalığı nedeniyle” Eriş’e verdiğini belirtti. Salcan, ödül gerekçesinde, artık unutulan ve içi boşaltılan vicdan kavramına atıfta bulunulmasını çok önemsediğini dile getirdi.

 

Darüşşafaka Cemiyeti Başkanı Talha Çamaş da Darüşşafaka’nın 151 yıldır eğitimle yaşamları değiştirmeye çalıştığını ve hayata kayıpla başlayan çocuklara hem fırsat eşitliği hem de şefkatli bir ortam sağladığını vurgulayarak, “Darüşşafaka ile Sait Faik adının yan yana anılmasından daima kıvanç duyduk. 1964 yılından beri bizim okullarımızda okuyan, annesi veya babası olmayan çocukların aldığı eğitimde Sait Faik’in eserlerinin telif hakkının payı vardır” dedi.

 

"İyi bir yazar bir kentin muhtarıdır"

 

 

Jüri Başkanı Doğan Hızlan ise her yerin iyi anlatan bir yazarı bulunduğunu, İstanbul’u, kenar semtleri, o semtlerin ‘küçük insanlarını’ anlamak ve öğrenmek için mutlaka Sait Faik’i okumak gerektiğini ifade ederek, şunları dile getirdi:

 

"İyi bir yazar, sadece edebiyat tarihinin zirvesinde olan bir ad değildir. Bir kentin muhtarıdır, bir kentin defterini tutmuştur. Büyük yazarlar, bir yerin noteridir. Burgazada’ya gelenlerin hepsi, Sait Faik’i okumuş insanlardır. Bu Ada, tarihe ve edebiyata böyle geçti. Bu yıl ödülü kazananın bir başka özelliği de var. ‘Bu öyküler Bandırma’sız olmaz’ diyor. Nasıl Sait Faik Burgazada’nın, balıkçıların, yoksulların, küçük insanların öyküsünü yazdıysa, ödül kazanan Eriş de Bandırma’nın öyküsünü yazdı. Oradan insanlığa çıkış yolunu gösterdi. Onun için ben onlar arasında ruh akrabalığı da görüyorum."

 

"Ödülü onların anısıyla paylaşmak isterim"

 

Ödülü alan Mahir Ünsal Eriş de ödül almaktan ve adının Sait Faik’ın adıyla anılmasından duyduğu mutluluğu dile getirerek, duygularını “İlk kitabım 2 yıl önce çıkmıştı. 2 yıldır gittiğim her yerde benim için ‘genç edebiyatçı’ dediler. Ben Cahit Sıtkı’nın hesabıyla yarıyı buldum. Artık genç sayılmam. Ama geçen yazın pırıl pırıl çocuklarının hiçbiri 30 yaşını bulmamıştı. Ben, bu onurlu ödülü onların anısıyla paylaşmak isterim” diyerek aktardı.

 

Mahir Ünsal Eriş’e Sait Faik’in mini heykelinden oluşan ödülünü Jüri Başkanı Doğan Hızlan’ın verdiği törende, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Sait Faik öldüğünde aldığı mask da Eyüboğlu’nun gelini Hughette Eyüboğlu tarafından Sait Faik Abasıyanık Müze Evi'ne armağan edildi. Törene İş Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Vulkan, İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve İş Bankası Kültür Yayınları Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Ertürk ile İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ertuğrul Bozgedik’in de aralarında bulunduğu edebiyat ve sanat dünyasından çok sayıda davetli katıldı.

 

1955’te Sait Faik’in annesi Makbule Abasıyanık tarafından kurulan Sait Faik Hikâye Armağanı, 1964’ten itibaren Darüşşafaka Cemiyetince veriliyor. Sait Faik’in vasiyetnamesi doğrultusunda dönemin ileri gelen edebiyat ustalarından oluşturulan jüri, o yıl içerisinde yazılmış en iyi hikâyeyi seçerek “Sait Faik ve Makbule Abasıyanık Hikâye Mükâfatı”nı veriyor.

 

Her yıl yazarın ölüm yıldönümü olan Mayıs ayında verilen Armağanla ilgili olarak 2012'den itibaren Darüşşafaka Cemiyeti, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ile işbirliği içinde.

 

Mahir Ünsal Eriş hakkında

 

1980 yılında Çanakkale’de doğdu. Trakya Üniversitesi Grafik Bölümü ve Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Çeşitli dillerden öyküler ve makaleler de çeviren yazar, kendi öykücülüğüne de devam etmektedir. Yayınlanmış öykü kitapları; Bangır Bangır Ferdi Çalıyor Evde (2012) ve Olduğu Kadar Güzeldik (2013).

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.