Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Salinger'ın yayımlanmamış "müsveddeleri"



Toplam oy: 816
Yeni açığa çıkan üç Salinger mektubu, yazarın ölmeden önce gerçekten de yayımlanmamış müsveddelerinin bir derlemesiyle uğraştığını gösteriyor.

 

New York Times’ın haberine göre, Çavdar Tarlasında Çocuklar’ın gizemli yazarı J. D. Salinger’ın ardında yayınlanmamış yazılarından oluşan bir derleme bıraktığına ilişkin söylentiler doğru.



1965’ten ölümüne kadar (2010) hiçbir şey yayımlamayan yazarın 1982’de eski dostu E. Michael Mitchell’e yazdığı bir mektupta “müsveddelerim” isimli bir derlemeden bahsettiği ortaya çıktı. Yazar, Mitchell’e 1994’te gönderdiği bir başka mektupta yine aynı derlemeden söz ediyor ve “Hâlâ üzerinde çalışıyorum” diye yazıyordu.



Salinger’ın Çavdar Tarlasında Çocuklar’ın ilk baskısının kapağının yaratıcısı olan Mitchell’e yazdığı bu yeni üç mektup, Mitchell’in kız arkadaşı Ruth E Linke tarafından ortaya çıkartıldı ve Salinger’ın arkadaşlarına yazdığı 11 mektubun daha bulunduğu Morgan Kütüphanesi ve Müzesi’ne satıldı.



Bu yeni mektuplarda aynı zamanda yazarın konuşmacı olarak katılacağı bir mezuniyet töreninden bahsediliyor ve Salinger’ın bu törendeki konuşmasına ilişkin düşüncelerinin yanı sıra 1994’te yaptığı bir Avrupa yolculuğunda Kafka’nın Prag’daki evini “turist tuzağı” olarak tanımlaması ve  Avrupa şehirlerinde “adamakıllı, kocaman bir yeşil salata” bulmanın güçlüğünden yakınışı da yer alıyor. Mektupların ilginç olan ayrıntılarından biri de Salinger’ın duymakta güçlük çektiği için televizyon izlerken altyazıya ihtiyaç duyduğunu belirtmesi.



Bilindiği gibi Salinger edebiyat tarihinin en gizemli ve merak edilen yazarlarından biri. Bunda o olağanüstü öykülerinin, anlatım gücünün ve pek tabii ki adının karıştığı skandal ve davaların da payı var. 27 Ocak 2010’daki ölümünden seneler önce gözden uzak olmak için inzivaya çekilen yazar, yaşamı boyunca peşinden ayrılmayan gazetecilerden kurtulamamıştı ve yaşamı hakkında daha fazla şey açığa çıkarma telaşı o öldükten sonra da devam etti.



Merak edilen yazarın Salinger araştırmacısı Kenneth Slawenski tarafından yazılan kapsamlı bir yaşam öyküsü geçtiğimiz ay “üzüntü, muz kabuğu ve J.D.Salinger” adıyla Sel Yayıncılık tarafından yayımlandı.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.