Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Savaşsız bir dünya için İzmir ve İstanbul'da şiir okunacak



Toplam oy: 676

Dünya Şiir Hareketi'nin (World Poetry Movement/WPM) savaşa karşı temmuz ayında şiir ve barış konulu etkinlikler düzenlenmesi çağrısı 44 ülkede ve Türkiye'de planlanan 500'e yakın etkinlikle yanıt buldu.

 

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, "Savaşsız Bir Dünya İçin Şiir" başlığı altında şiir dinletileri düzenlenmesi, şiir ve barış konulu etkinlikler örgütlenmesi isteği Türkiye'de, İstanbul'da Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde ve İzmir Foça Beşkapılar Kalesi Amfitiyatrosu'nda hayata geçirilecek.

 

"Savaşsız bir dünya... Barış, adalet ve şiir için" başlığını taşıyan çağrı metninde binlerce yıldır yapılan savaşlarda yüz milyonlarca insanın öldüğü vurgulanıyordu. Halen devam eden otuz savaş ve bölgesel gerginliğin dünya barışı için bir tehdit olduğu belirtilen çağrıda, savaş çığırtkanlığı yapan liderlerin artık istenmediği vurgulanırken Batı ülkelerinin yüzyıllardır süren savaş kışkırtıcılığının silahı ve nefreti bir araya getirdiği dile getiriliyordu. Metinde, bütün savaşlardan daha etkili olan şiir devrimiyle savaşların ve politik gerginliklerin diyalogla çözülüp dünyada ilk defa bin yıllık barışın doğuşunu sağlamanın olanaklı olduğu vurgulanıyordu.

 

Türkiye ayağında Sivas katliamının da yıldönümü olan 2 Temmuz'da Kadıköy Bahariye Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde bir şiir etkinliği düzenleniyor. Türkiye Yazarlar Sendikası'yla (TYS) Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nin ortaklaşa düzenleyeceği etkinlikte Refik Durbaş, Mustafa Köz, Tarık Günersel, Enver Ercan, Metin Cengiz, Ayten Mutlu, Hüseyin Haydar, Metin Celâl, Altay Öktem, Yaşar Miraç, Salih Bolat, Nur Saka, Seyit Nezir yer alıyor. Gülşen Tuncer'in sunacağı etkinlikte Dünya Şiir Hareketi'nin çağrısı okunacak ve TYS Başkanı Mustafa Köz çağrının içeriğiyle ilgili bir konuşma yapacak.

 

Diğer etkinlik ise 11 Temmuz Cuma günü, Foça Belediyesi'nin girişimiyle Foça Tarihi Beşkapılar Kalesi Amfitiyatosu'nda gerçekleştirilecek.

 

Dünya Şiir Hareketi 4-8 Temmuz 2011 tarihinde, dünyanın en büyük şiir festivallerinden birinin gerçekleştirildiği Kolombiya'nın Medellin kentinde, çeşitli ülkelerden, aralarında ülkemizden Ataol Behramoğlu'nun da bulunduğu 37 şair ve şiir festivali düzenleyicisi tarafından kuruldu. Organizasyon bugün, 100'den fazla ülkeden binden fazla şairle, şiir konusunda yüzlerce uluslararası proje ve yine çok sayıda uluslararası şiir festivaliyle ilişki içinde bulunuyor.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.