Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Savcılık: "Edebiyat olabilir ama ülkelerin ahlakı farklı"



Toplam oy: 1061
William S. Burroughs
Sel Yayıncılık
Çatısını toplumun ahlak yapısından çatan ama cezayı çocukları koruma adına isteyen bir iddianame “biraz” komik.

 

 

Yumuşak Makine davası 6 Temmuz Çarşamba 9:30'da Sultanahmet Adliyesi 2. Asliye Ceza duruşma salonunda görülmeye başlayacak. Sel Yayıncılık daha önce William Burroughs’un Yumuşak Makine adlı eseriyle ilgili Muzır Kurul’un hazırladığı soruşturma raporunu ve yayınevinin savunmasını kamuoyuna duyurmuştu. Yayınevi aynı şekilde dava öncesi de savcılığın iddianamesi ve mahkemeye verecekleri savunmadan bölümler içeren bir açıklama yaptı.



“Yayınevi yetkilisinin beyanının alınmasını takiben yazılı basında konu ile ilgili haberler yapılırken; bazı köşe yazarlarının daha iddianame dahi tanzim edilmeden bu işi yapanların konuyu bilmedikleri, beat kuşağından haberleri dahi olmadığı, birkaç sözcük için soruşturma yapıldığı yönünde yazılar da yazdığı görülmüştür” diyen savcılık iddianamesi, Muzır Kurul’un raporunda yer alan kitabın edebiyat olmadığı yönündeki yargıların aksine uzun uzun Burroughs’un dünya edebiyatındaki yerini bildiklerine dair biraz da bu yazılardan derledikleri  açıklamalarda bulunuyor:


İddianame “edebiyat değildir” yerine, kitabın niye burada yargılanabileceği anlatmak için raporun “ülkeler arasındaki ahlak anlayışının farklı olması” tezine dayanmış. Edebiyat eseri olduğunu kabul etmesine rağmen “çocuklara ulaşmasını engelleyecek hiçbir önlem alınmadığı” için yayıncı İrfan Sancı’ya TCK’nin 226. maddesinden 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ve 5000 adli işgünü para cezası verilmesini talep ediyor. Savcılık iddianamesinde “Basın kanununun 2/i maddesi gereğince kitabı tercüme eden kişinin eser sahibi olarak kabul edilmesi nedeni ile" kitabın çevirmeni Süha Sertabiboğlu da aynı ceza ile karşı karşıya.



“Yani iddianameye göre dünyanın geri kalanının “mezhebi geniştir”, okuyabilirler. “Dünya edebiyatı” adı altında okullarda okutulan dersler bile aslında gereksizdir, zira “dünya edebiyatı” diye bir şey olamaz çünkü her ülkenin kendi ahlaki değerleri vardır.” diyen Sel Yayıncılık'a göre, Konu herkesin takdir ettiği gibi gerçekten çocuklar değildir. Sadece yasalar şu anda yalnızca bu maddeden cezalandırılmamıza imkan tanıyor. Zaten yalnızca işin içinden çıkılamadığı zamanlarda gelmiyor mu çocuklar akla, her türlü şiddeti ve pornografiyi bizzat aileden görseler de internet deyince de, kültür, sanat, kitap, mizah dergisi deyince de hemen “koruyalım” yalanına sığınılmıyor mu? Çatısını toplumun ahlak yapısından çatan ama cezayı çocukları koruma adına isteyen bir iddianame “biraz” komik.”




Sel Yayıncılık’ın  "Edebiyat edepten, Burroughs edepsizlikten gelir" başlıklı yazısında, davanın eleştirisinin yanı sıra savcılık iddianamesi ve Sel Yayıncılık’ın savunmasındaki önemli kısımları da bulabilirsiniz.

 

Kaynak:  http://selyayincilik.blogspot.com/ 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.