Siz de “Kış bir an evvel sona erse de, baharda yeni yerler keşfetsem, birazcık gezsem.” diyenlerdenseniz, bu listemiz sizi ilgilendiriyor. Diyar diyar gezmek, görmek isteyen okurlar için En İyi 10 Seyahat Romanı listesinde, bilim kurgudan, tiyatro oyununa seyahat konulu pek çok eseri derledik.
1. Dünyanın Merkezine Yolculuk
Her ne kadar Kingsley Amis, Jules Verne'in çalışmasını “kalitesiz ve komik biçimde kötü yazılmış” olarak nitelendirmiş olsa da, yanardağlar ve terih öncesine ait canlılarla ilgili öyküler okumak bizce çok cazip.
Romanın kahramanı Parson Yorick, Fransa ve İtalya'da gezerken, birbirinden güzel kadınlarla tanışmaktan da büyük keyif alır... İşte tam bir Laurence Sterne romanı.
İstanbul ve gizli bir yerlere giden bir yolcu... Daha fazlasını söylemeye gerek var mı? Eric Ambler'den harika bir casusluk hikayesi daha.
4. Yolculuğun Sonu (Journey's End)
Bu yürekleri dağlayan, savaş karşıtı romanda, çocukluktan, Birinci Dünya Savaşı sırasında Fransa ordusunda yapayalnız kalan bir adama dönüşüm anlatılıyor.
Kahkahalarla gülebileceğiniz, çoşkulu ve taşlamalarını günümüze de uyarlayabileceğimiz bir kitap bu, mutlaka okunmalı.
6. Büyülü Nisan
1922 yılında yayımlanan bu romanda, dört kadın İngiltere'den yola çıkarak İtalya'ya, Ortaçağ'dan kalma bir şatoya giderler ve hayatları yavaş yavaş değişmeye başlar.
7. Ufak Bir Gezegene Yolculuk
İşçi sınıfından yetişmiş Yahudi bir çocuk, Litvinoff'un kaleminde hayat bularak, Londra'nın doğusuna, ringa balığı ve soğanlı ekmek kokan sokaklara doğru yola çıkıyor.
8. Don Kişot
Yeldeğirmenleri, çılgınlıklar ve vefalı Sancho Panza'nın yer aldığı bu ilk büyük modern romanı okumayan kalmasın deriz.
9. Humphry Clinker'in Keşifleri
Tobias Smollett'in yazdığı, en eski İngiliz romanlarından biri olan Humphry Clinker'in Keşifleri'ni okumak, o döneme ve seyahat anlayışına dair bilgilenmek açısından da faydalı olabilir.
10. Odysseia
Seyahatlerin en ilgi çekeni! Odysseus eve dönüş yolunda cadılarla, canavarlarla ve su perileriyle karşılaşır. Troya Savaşı'nın üstünden 20 yıl geçtikten sonra, tanınmayacak halde evine döner. Her anlamda epik bir hikaye.
Keşke çeviri bir yazı olmasaydı bu, bir kişinin zevkine bağlı olmasaydı da birkaç kişiden fikir alınsaydı. Birkaç Türk yazar veya Türkçe'ye çevrilmiş başka güzel kitapları da içerseydi.
Hemen aklıma gelen iki örnek:
Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı - Robert M.Pirsig
Anadolu Notları - Reşat Nuri Güntekin
Yeni yorum gönder