Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

’Seyahatname 2’ sahnede



Toplam oy: 815

'Evliya Çelebi'nin 400. Doğum Yıl Dönümü' kutlamaları kapsamında Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürlüğü İstanbul Modern Dans Topluluğu 'Seyahatname 2' isimli modern dans projesini 2011-2012 sanat sezonu için yeniden hazırladı.

 



Hayatın müşterek bir yolculuk olduğu olgusundan yola çıkan eserde, bazı bölümler ekranda Evliya Çelebi diliyle okunup sahnede hayata geçirilecek. Elif Şafak'ın aşk, yaşam ve kimlik sorgulayıcı pasajları da oyunun içerisinde seyirciyle buluşacak.

 

 

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Mahmut Evkuran yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Bilim, Eğitim ve Kültür Kuruluşunun (UNESCO) 22 Eylül 2009'da gerçekleştirilen 35. Genel Konferansı'nda 2011 yılı anma ve kutlamalar listesinde 'Evliya Çelebi'nin 400. Doğum Yıl Dönümü'nün resmi olarak ilan edildiğini belirtti ve ''Kültür ve Turizm Bakanlığının organizatörlüğünde başta ülkemizde olmak üzere dünyanın farklı yerlerinde büyük seyyah Evliya Çelebi ile ilgili çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir'' dedi.

 

 

 

Bazı bölümler Evliya Çelebi'nin dilinden aktarılacak

 

 


Evkuran, yeni ve farklı pasajlarında yer alacağı “Seyehatname 2” isimli 15 dansçının yer alacağı ve 1 saat 10 dakika sürecek olan eser hakkında şu bilgileri paylaştı:

 


''Acayip Şeyler, Cambazlar, Bir Değişik Hamam, İnci Dalgıcı, İstanbul'un Tılsımlı Sütunları gibi bölümler, ekranda Evliya Çelebi diliyle okunup sahnede hayata geçirilecek. Elif Şafak'ın aşk, yaşam ve kimlik sorgulayıcı pasajları oyunun içerisinde çeşitli zamanlarda seyirciyle buluşacak.

 

 

 

Modern dans, tasarım ve textlerin Ozan Açıktan'ın video yapımıyla drama çerçevesinde buluştuğu prodüksiyonda, insanının içsel yolculuğundaki gelişimi, Evliya Çelebi'nin bazen macera bazen tılsımla dolu seyahatleriyle eş zamanlı olarak sergilenecek. Özellikle yurt dışı tanıtım göz önünde tutularak, sahne üzerinde Seyahatname yaşamı içerisinde işlenen Türk motifleri yer alacak. Yer sofrasında pişirilen 'gözleme', mola verildiğinde seyircilere dağıtılacak.”

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.