Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Shakespeare tartışmaları kızışacak



Toplam oy: 830

Roland Emmerich’in, William Shakespeare’in gerçek kimliğini sorguladığı ‘Anonymous’ adlı filmi vizyona girmeden tartışma başlattı. Emmerich ise Edward de Vere’nin gerçek Shakespeare olduğu iddiasıyla tartışmalara katılıyor


Roland Emmerich’in, William Shakespeare’in gerçek kimliğini sorguladığı ‘Anonymous’ adlı filmi vizyona girmeden tartışma başlattı. Emmerich ise Edward de Vere’nin gerçek Shakespeare olduğu iddiasıyla tartışmalara katılıyor.



2012, Yarından Sonra/The Day After Tomorrow veKurtuluş Günü/Independece Day gibi felaket filmlerinin ünlü yönetmeni Roland Emmerich’in yeni filmi Anonymous, William Shakespeare’in gerçek kimliği sorununu masaya yatırıyor. Bu hafta Amerika’da vizyona girecek olan film, 17’inci Oxford Kontu Edward de Vere’nin Shakespare’in eserlerini yazan kişi olduğunu öne sürüyor. Film vizyona girmeden tartışmaların odak noktası haline geldi bile.



Belli başlı bütün kaynaklar William Shakespeare’in 1564 yılında İngiltere’nin Stratford-upon-Avon kasabasında doğduğunu yazar. Yine de William Shakespeare’in gerçek kimliği hakkındaki tartışmalar, Shakespeare eleştirisinin merkezini oluşturur. Shakespeare akademisyenleri, konu üzerine ortaya atılan teoriler hakkında kutuplaşmıştır. Christopher Marlowe, Francis Bacon, Henry Neville, Mary Herbert, Pembroke Kontesi gibi isimlerin gerçekte Shakespeare’in eserlerini yazdığı öne sürülmüştür. Emmerich ise Anonymous’ta Edward de Vere’nin gerçek Shakespeare olduğu iddiasıyla tartışmalara katılıyor.

 


Emmerich çok heyecanlı



John Orloff tarafından senaryosu yazılan film, Emmerich’in gözüyle iktidar, politika ve sanat ilişkisini irdeleyen bir yapım haline gelmiş. Yönetmen Emmerich’in diğer filmlerinin aksine 30 milyon dolar gibi “mütevazı” bir bütçeyle çekilmek zorunda kalan filmde, dönemin İngiltere’si teknoloji sayesinde yaratılmış. 55 yaşındaki yönetmen, Shakespeare’in gerçek kimliği hakkındaki tartışmalardan çok heyecanlandığını belirtiyor. Emmerich, “O zamanlar ne olup bittiğini kimse tam olarak bilemeyecek. Öte yandan bazı şeylerin açıklanması da çok zor. Halk tabakasından gelen biri nasıl olur da muhteşem 36 oyun yazar? Bu kadar aydınlanmış birinin neden iki eğitimsiz kızı vardı” sözleriyle bu eserleri yazan kişinin aristokrat bir aileden gelmesi gerektiği görüşünü destekliyor.



Bu arada yapımcıların filmde öne sürülen teoriyi desteklemek adına Amerikan liselerinde sunulmak üzere bir belgesel ile ders paketi hazırladıkları açıklandı.



Hiç entelektüel bir yaklaşım değil



Contested Will: Who Wrote Shakespeare? adlı kitabın yazarı Profesör James Shapiro, Emmerich’in büyük bir sinemacı olmasına karşın bu konuya yaklaşımının hiç entelektüel olmadığını dile getirdi. Telegraph gazetesi yazarı Terry Wogan ise şehir efsanesi olarak nitelendirdiği tartışmalara bir de Hollywood’un el atmasından duyduğu kızgınlığı ifade etti. Yapımcıların ders paketi hazırlamaları ise şiddetle eleştirildi. Shapiro, şirketin girişimini “yarı gerçeklerin 20’nci yüzyıl penceresinden tekrarlanması” olarak değerlendirdi. Başrollerini Rhys Ifans, Vanessa Redgrave, Joely Richardson ve David Thewli’in paylaştığı filmin vizyona girmesiyle Shakespeare tartışmaları daha da kızışacağa benziyor.

 

Kaynak: Taraf

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.