Bugün kütüphanenizdeki şiir kitaplarına bir bakın, belki biraz Cemal Süreya okursunuz, belki Aragon'la beraber "Öyle derin ki gözlerin..." dersiniz, belki biraz Pablo Neruda, biraz Nazım Hikmet, sonra da Turgut Uyar derken bir bakmışsınız ki etrafınız şiirle dolmuş taşmış! Taşsın, ne çıkar, çünkü bugün Dünya Şiir Günü!
İlk kez 1999 yılında UNESCO tarafından ilan edilen ve dünya çapında kutlanan Dünya Şiir Günü'nün amacı "farkındalık yaratmak ve ulusal, evrensel, bölgesel şiir hareketlerine taze bir enerji sağlamak"olarak nitelendiriliyor. Şiirin sorgulayarak çeşitlilik yarattığını belirten UNESCO, dil çeşitliliğini kutlamak için bugünü şiir günü olarak ilan etmiş.
Şiir okumayı, yazmayı, yayınlamayı teşvik etmeyi amaçlayan Dünya Şiir Günü, önceleri 5 Ekim'de kutlanırken 20. yüzyılın sonlarına doğru 15 Ekim'de kutlanmaya başlanmış. Uzun süredir 21 Mart'ta kutlanan Dünya Şiir Günü, bazı ülkelerde halen bu tarihlerde kutlanıyor.
Türkiye Yazarlar Sendikası, 21 Mart Dünya Şiir Günü’nü sokakta şiir okuyarak kutluyor. “Şair Yollarda, Şiir Her Yerde” adıyla düzenlediği geleneksel yürüyüş bugün saat 11.00’de Kadıköy Postanesi önünden başlayacak. Eray Canberk’in yazdığı Şiir Günü Bildirisi’nin okunmasıyla başlayacak buluşmada, sokakta şiirler okunacak ve şiir dergileri dağıtılacak. Surp Takavor Kilise Meydanı’nda ise 5. TYS Meydan Okuması’nı yapılacak.
Dünya Şiir Günü Ankara’da Nâzım Hikmet ve Pablo Neruda’nın şiirleri okunarak kutlanacak. 14.00’te Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Hasan-Ali Yücel Konferans Salonu’nda başlayacak etkinlik, Eğitimin Kültürel Temelleri Bölümü,
Latin Amerika Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Şili Büyükelçiliği Kültür Ataşeliği tarafından düzenleniyor.
Yeni yorum gönder