Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Siyasetçi-yazar Mahmut Alınak’ın Şiro’nun Ateşi romanı okurları ile tekrar buluştu



Toplam oy: 806

Jan Yayınları’ndan çıkan Şiro’nun Ateşi adlı kitapta Şırnak Güçlükonak İlçesi Bana Köyü’nde başlayıp Ankara’da T.B.M.M, siyasi partiler, Genelkurmay Başkanlığı, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı kapısında süre giden bir trajediyi anlatıyor.



Yakın tarihimizi konu alan romanda anlatılan hikâyenin yaşanmış olduğunu ise kitapta kullanılmış fotoğraflarla kanıtlanıyor.



Yazar Mahmut Alınak romanın önsözünde, yazılanların inandırıcılığına gölge düşürür kaygısıyla bazı olayları eksik yazdığı için Banalılardan özür diliyor.



Sahipsiz Bırakılan Köy “Bana”



Şiro’nun Ateşi romanının yazılış öyküsünü ve başından geçenleri Mahmut Alınak şu sözlerle özetliyor: “1993 yılında Gündem Gazetesi’nde bir haber çıktı. Haberi okuyunca kendimi Şırnak Güçlükonak ilçesi Bana Köyü’nde buldum. Bana Köyü volkanik alevlerle sarılmıştı; alevlerin içinden insan feryatları yükseliyordu. Ama dünya onlara kulaklarını kapatmıştı.

Bana’yı konu alan bir roman yazma fikri o günlerde filizlendi kafamda. Böylece hem tarihe, hem de insanlığa karşı olan borcumu az da olsa yerine getirmiş olacaktım. Üstelik ben bir dönem (1991-1995 yılları arasında) bu insanların milletvekilliğini yapmıştım; bu nedenle onlara vefa borcum da vardı.



Kitabın toplatılma öyküsü



Roman hakkında matbaadan çıkar çıkmaz İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesince yasaklama ve toplatma kararı verdi . “Bölücülük yaparak Kürtleri Türkler aleyhinde kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçuyla dava açılan kitabın ilk baskısı hemen tükendi, ancak yasaklama ve toplama kararı devam ettiği için kitabın ikinci baskısı yapılamadı.



Yaşananların ardından AİHM'e başvuldu ve AİHM, İstanbul DGM’nin yasaklama kararını hukuksuz bularak devleti mahkûm etti.



Okurlarıyla tekrar buluşan kitapta Şirin’in,“Avdo mala me xerab bu, çıra me temıri, em belengaz bun. Wey Avdo, wey Avdo… Ez qurbana bırina tebım Avdo; tu me dıhéli kuda dıçi, ez ji bot e bımrım Avdo. Wey bavo, wey bavo..”feryatları vicdanınızı rahatsız edecek.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.