Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Sizi yazmaya teşvik edebilecek 21 öneri



Toplam oy: 622

Eğer yayıncılık sektöründe faaliyet gösteren bir profesyonelseniz en sık duyduğunuz sorulardan biri muhtemelen şudur: Yazar olmak istiyorum, bunun için ne yapmalıyım? Bu sorunun tek bir cevabı ve yazar olmanın da tek bir yöntemi yok elbette; hatta bir yöntemi bulunup bulunmadığı bile tartışmalı. Biz yine de, yazmaya nereden başlayacağını bilemeyenlere ilham ve cesaret verebilecek bazı önerileri derledik Huffington Post'ta yayımlanan bir yazıdan:

 

 

1. “Şu an” yazmaya başlamak için en iyi andır! Daha iyisini beklemeyin. 

 

2. Altında imzanız olan bir kitap, çocuklarınıza verebileceğiniz harika bir hediye, bırakabileceğiniz değerli bir mirastır.

 

3. Yazar sözünün kökü yazmaktır. Dolayısıyla yazar olmanın en iyi yolu düzenli yazmak! Her gün mutlaka masanın başına geçin.

 

4. Kurgu yazmak konusundaki hüneriniz arttıkça okuduklarınızdan ya da izlediklerinizden daha çok zevk alacaksınız, büyük olasılıkla ikna ediciliğiniz de artacak.

 

5. Eğer “Bir kitap yazmak istiyorum fakat ne hakkında yazacağımı bilemiyorum,” diyorsanız dışarı çıkıp hayatınızı yaşamaya ve daha çok deneyim edinmeye ihtiyacınız olabilir. Ya da en azından daha çok okumaya… Yazma alıştırmalarını ihmal etmeden şüphesiz.

 

6. “Harika bir fikrim var fakat oturup yazmaya vaktim yok,” mu diyorsunuz? Öyleyse televizyonu kapatın, Facebook’ta ileti yazmayı bırakın ve yataktan bir saat daha erken kalkın. Ne kadar zamanı boşa harcadığınıza şaşıracaksınız.

 

7. “Ama benim imlam çok bozuk!” mu diyorsunuz? O zaman oturup imlası bozuk bir kitap yazın, onu nasıl düzelteceğinizi sonra düşünün.

 

8. Potansiyel okurlarınızı hayal etmek için saatler harcamak yerine tanıdıklarınız arasından birini seçin ve kitabınızı ona hitaben yazın.

 

9. Yazmaya okumaktan hoşlandığınız bir türde başlayın.

 

10. Sosyal medyayı kullanmak yeni okurlar bulmak için korkunç bir yoldur.

 

11. Sosyal medyayı kullanmak halihazırdaki okurlarınız ile bağ kurmak için iyi bir yoldur. 

 

12. Sosyal medyayı kullanmak sektörü etkileyenlerle bağ kurmak için iyi bir yoldur. 

 

13. Geleneksel pazarlama yöntemleriyle kitap satılmaz.

 

14. Kitabın satışı için yapabileceğiniz tek harcama kitabınızı görünür kılmak için yapmanız gerekendir; Facebook’a vereceğiniz bir reklam ya da kitabınızın havaalanındaki kitapçıda yer almasını sağlamak gibi...

 

15. Okurlar yazarlara hayranlık beslerler; kendinizi en güçsüz hissettiğiniz anda ya da umutsuzluğa kapıldığınızda yazacaklarınızı bekleyenleri hatırlayın.

 

16. Yazarlarla vakit geçirin. Eğer hiç yazar tanımıyorsanız sizin gibi yazar olmak isteyen başka insanlara zaman ayırın. Bu ilişkiler yazma becerinizi besleyebilir.

 

17. Çalıştığınız tam zamanlı iş dolayısıyla yazmaya zaman ayıramadığınızdan yakınmayın, birçok yazar sizinle aynı durumdaydı. Bunu unutmayın.

 

18. “Öyle mi yapsak, böyle mi yapsak?” diye tartışarak vakit kaybetmeyi bırakın, masanızın başına geçin ve yazın, hikaye kendi yönünü bulur.

 

19. Yazar tıkanması denen şey tembellik ya da hazırlıksızlıktır; bunu da hatırlayın.

 

20. Stephen King’in Yazma Sanatı adlı kitabı yazarlık konusunda en çok başvurulan kaynaklardan biridir. Siz de bu kitaba başvurabilirsiniz.

 

21. Hemingway’in de dediği gibi, sarhoşken yazın, ayıkken düzeltin.

 

 

 


 

 

EK

 

* Kaynak: Huffington Post

 

* Görsel: Akif Kaynar

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.