Eğer yayıncılık sektöründe faaliyet gösteren bir profesyonelseniz en sık duyduğunuz sorulardan biri muhtemelen şudur: Yazar olmak istiyorum, bunun için ne yapmalıyım? Bu sorunun tek bir cevabı ve yazar olmanın da tek bir yöntemi yok elbette; hatta bir yöntemi bulunup bulunmadığı bile tartışmalı. Biz yine de, yazmaya nereden başlayacağını bilemeyenlere ilham ve cesaret verebilecek bazı önerileri derledik Huffington Post'ta yayımlanan bir yazıdan:
1. “Şu an” yazmaya başlamak için en iyi andır! Daha iyisini beklemeyin.
2. Altında imzanız olan bir kitap, çocuklarınıza verebileceğiniz harika bir hediye, bırakabileceğiniz değerli bir mirastır.
3. Yazar sözünün kökü yazmaktır. Dolayısıyla yazar olmanın en iyi yolu düzenli yazmak! Her gün mutlaka masanın başına geçin.
4. Kurgu yazmak konusundaki hüneriniz arttıkça okuduklarınızdan ya da izlediklerinizden daha çok zevk alacaksınız, büyük olasılıkla ikna ediciliğiniz de artacak.
5. Eğer “Bir kitap yazmak istiyorum fakat ne hakkında yazacağımı bilemiyorum,” diyorsanız dışarı çıkıp hayatınızı yaşamaya ve daha çok deneyim edinmeye ihtiyacınız olabilir. Ya da en azından daha çok okumaya… Yazma alıştırmalarını ihmal etmeden şüphesiz.
6. “Harika bir fikrim var fakat oturup yazmaya vaktim yok,” mu diyorsunuz? Öyleyse televizyonu kapatın, Facebook’ta ileti yazmayı bırakın ve yataktan bir saat daha erken kalkın. Ne kadar zamanı boşa harcadığınıza şaşıracaksınız.
7. “Ama benim imlam çok bozuk!” mu diyorsunuz? O zaman oturup imlası bozuk bir kitap yazın, onu nasıl düzelteceğinizi sonra düşünün.
8. Potansiyel okurlarınızı hayal etmek için saatler harcamak yerine tanıdıklarınız arasından birini seçin ve kitabınızı ona hitaben yazın.
9. Yazmaya okumaktan hoşlandığınız bir türde başlayın.
10. Sosyal medyayı kullanmak yeni okurlar bulmak için korkunç bir yoldur.
11. Sosyal medyayı kullanmak halihazırdaki okurlarınız ile bağ kurmak için iyi bir yoldur.
12. Sosyal medyayı kullanmak sektörü etkileyenlerle bağ kurmak için iyi bir yoldur.
13. Geleneksel pazarlama yöntemleriyle kitap satılmaz.
14. Kitabın satışı için yapabileceğiniz tek harcama kitabınızı görünür kılmak için yapmanız gerekendir; Facebook’a vereceğiniz bir reklam ya da kitabınızın havaalanındaki kitapçıda yer almasını sağlamak gibi...
15. Okurlar yazarlara hayranlık beslerler; kendinizi en güçsüz hissettiğiniz anda ya da umutsuzluğa kapıldığınızda yazacaklarınızı bekleyenleri hatırlayın.
16. Yazarlarla vakit geçirin. Eğer hiç yazar tanımıyorsanız sizin gibi yazar olmak isteyen başka insanlara zaman ayırın. Bu ilişkiler yazma becerinizi besleyebilir.
17. Çalıştığınız tam zamanlı iş dolayısıyla yazmaya zaman ayıramadığınızdan yakınmayın, birçok yazar sizinle aynı durumdaydı. Bunu unutmayın.
18. “Öyle mi yapsak, böyle mi yapsak?” diye tartışarak vakit kaybetmeyi bırakın, masanızın başına geçin ve yazın, hikaye kendi yönünü bulur.
19. Yazar tıkanması denen şey tembellik ya da hazırlıksızlıktır; bunu da hatırlayın.
20. Stephen King’in Yazma Sanatı adlı kitabı yazarlık konusunda en çok başvurulan kaynaklardan biridir. Siz de bu kitaba başvurabilirsiniz.
21. Hemingway’in de dediği gibi, sarhoşken yazın, ayıkken düzeltin.
EK
* Kaynak: Huffington Post
* Görsel: Akif Kaynar
Yeni yorum gönder