Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Tarihte bu hafta neler oldu?



Toplam oy: 801

İşten eve, evden işe; işten okula, okuldan işe; hayat hızla akıp giderken, bırakın geçen seneyi, dün yaptıklarımızı dahi unutuyoruz. Sevgililerimizin ve arkadaşlarımızın doğum günlerini atlıyor, özel günleri kutlamadan geçiyoruz. Tablo böyleyken, sevdiğimiz bir romancının doğduğu günü hatırlamamız ya da ünlü bir şairin öldüğü günü bilmemiz elbette mucize olurdu. Öyleyse hafızamızı tazeleyip, tarihte bu hafta Türkiye'de ve dünyada edebiyat dünyasını etkileyen hangi gelişmelerin yaşandığına bakalım:

 

17 Şubat

 

Fransız yazar Moliére (1673), Alman yazar Heinrich Heine (1856) ve İsrailli yazar Shmuel Yosef Agnon (1970), hayatını kaybetti.

 

1930 - Türk Gazeteciler Birliği kuruldu.
1933 - Newsweek dergisi yayımlanmaya başlandı.
1936 - Kızılmaske Lee Falk tarafından yaratıldı ve ABD'de yayınlanmaya başladı.
1967 - Radyo sanatçılarının yürüyüş ve boykot olaylarından sonra TRT, sanatçı ücretlerine yüzde 150-200 arasında zam yaptı.
1987 - 12 Eylül askeri darbesinden sonra toplatılan 39 ton ağırlığındaki kitap, dergi, günlük ve haftalık gazete SEKA'da imha edildi.
1994 - Özgür Gündem gazetesi bölücü yayın yaptığı gerekçesiyle 1 ay süreyle kapatıldı.
2000 - Gazeteci-yazar Uğur Mumcu'ya 24 Ocak 1993 günü düzenlenen suikastla ilgili olarak, "Mumcu'nun öldürülmesine iştirak ettiği ve bu amaçla oluşturulan çeteye mensup olduğu" gerekçesiyle idam istemiyle yargılanan sanık Abdullah Argun Çetin, kendi isteği üzerine gizli oturumda dinlendi. Mahkeme, sanığın gizli oturumda yaptığı açıklamalara yayın yasağı koydu.

 

18 Şubat

 

Rus şair ve yazar Boris Pasternak (1890), Fransız şair ve yazar André Breton (1896), ABD'li yazar Toni Morrison (1931) ile ABD'li yazar Jean Marie Auel (1936), doğdu. Fransız yazar Balzac (1654), yazar Tezer Özlü (1986) ile Fransız yazar, yönetmen ve senarist Alain Robbe- Grillet (2008), yaşamını yitirdi.

 

1885 - Mark Twain'in Huckleberry Finn'in Maceraları adlı kitabı ilk kez yayımlandı.

 

19 Şubat

 

ABD'li yazar Carson McCullers (1917) ve Fransız yazar Maxime Chattam (1976) doğdu. Alman oyun yazarı Georg Büchner (1837), Fransız yazar André Gide ile Norveçli yazar Knut Hamsun (1952) hayatını kaybetti.

 

1975 - Devlet Sinema Televizyon Enstitüsü kuruldu.
1994 - Haftalık Newroz gazetesi yayımlanmaya başladı.

 

20 Şubat

 

Şair, oyuncu ve çevirmen Ülkü Tamer (1937) doğdu. İngiliz yönetmen ve yazar Anthony Asquith (1968) yaşamını yitirdi.

 

1909 - Fütürizm kelimesi ilk defa kullanıldı. İtalyan şair ve editör Filippo Tommaso Marinetti'nin Le Figaro gazetesinde yazdığı (Fütürizm Manifestosu) makalesi, geçmişi unutup değişimi, özgünlüğü ve yeniliği kucaklayan sanat akımının ismini oluşturdu.
1928 - İstanbul'da "Vatandaşları Türkçe konuşmaya teşvik" toplantısı yapıldı.

 

21 Şubat

 

 

Fransız günlük yazarı Anais Nin (1903) ve ABD'li yazar Chuck Palahniuk (1962) doğdu. ABD'li yazar Charles Beaumont (1967) ile Rus yazar Mihail Şolohov (1984), hayatını kaybetti.

 

1848 - Karl Marx, Komünist Manifesto kitabını yayımladı.
1925 - Ünlü ABD dergisi The New Yorker'ın ilk sayısı çıktı.
1970 - Yeni Asya gazetesi yayın hayatına başladı.
1971 - Yaşar Kemal Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) istifa etti.
1974 - Yaşar Kemal Türkiye Yazarlar Sendikası başkanlığına seçildi.

 

22 Şubat

 

Alman yazar Ludmilla Assing (1821) ile ABD'li gazeteci ve yazar Duane Swierczynski (1972) doğdu. ABD'li romancı ve gazete yazarı Charles Brockden Brown (1810), Avusturyalı ekspresyonist ressam, şair ve oyun yazarı Oskar Kokoschka (1980), felsefe profesörü ve yazar Nermi Uygur (2005) ile yazar Turgut Cansever (2009) yaşamını yitirdi.

 

1632 - Galileo'nun İki Kainat Sistemi Üzerine Konuşmalar adlı eseri yayımlandı.
1942 - Halide Edip Adıvar, Sinekli Bakkal adlı romanıyla CHP'nin "Sanat Mükafatı"nı kazandı.
1942 - Avusturyalı yazar Stefan Zweig, Brezilya'nın Petropolis kentinde eşiyle birlikte intihar etti.

 

23 Şubat

 

Alman yazar Karl Jaspers (1883), doğdu. Rus yazar Aleksey Tolstoy (1945) ile şair ve yazar Halit Fahri Ozansoy (1971), hayatını kaybetti.

 

1978 - Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) kuruldu.

 

 


 

 

GG

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.