Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Tarihte bu hafta neler oldu?



Toplam oy: 611

İşten eve, evden işe; işten okula, okuldan işe; hayat hızla akıp giderken, bırakın geçen seneyi, dün yaptıklarımızı dahi unutuyoruz. Sevgililerimizin ve arkadaşlarımızın doğum günlerini atlıyor, özel günleri kutlamadan geçiyoruz. Tablo böyleyken, sevdiğimiz bir romancının doğduğu günü hatırlamamız ya da ünlü bir şairin öldüğü günü bilmemiz elbette mucize olurdu. Öyleyse hafızamızı tazeleyip, tarihte bu hafta Türkiye'de ve dünyada edebiyat dünyasını etkileyen hangi gelişmelerin yaşandığına bakalım:

 

 

7 Nisan

 

İngiliz şair William Wordsworth (1770), doğdu.

 

1969 - İnternet'in sembolik doğum günü.

 

8 Nisan

 

ABD'li yazar John Fante (1909), doğdu.

 

9 Nisan

 

Fransız şair Charles Baudelaire (1821) ile İngiliz şair ve yazar Joolz Denby (1955), doğdu. Fransız yazar François Rabelais (1553) ile Türk şair, gazeteci ve yazar Şevket Rado yaşamını yitirdi.

 

1958 - CHP'nin yayın organı Ulus gazetesi üçüncü kez kapatıldı. Kapatmaya, Ankara Milletvekili Bülent Ecevit'in bir yazısı yol açtı.

 

10 Nisan

 

Brezilyalı yazar José Basilio da Gama (1740), ABD'li gazeteci ve yayıncı Joseph Pulitzer (1847), Finlandiyalı yazar Spede Pasanen (1930) ile Tatar ve İtalyan kökenli şair Bella Ahmadulina (1937) doğdu. Yunan asıllı Fransız şair Jean Moréas (1910) ile Lübnan asıllı ABD'li ressam, şair ve filozof Halil Cibran (1931), hayatını kaybetti.

 

1950 - Bursa Cezaevi'nde açlık grevine başlayan Nazım Hikmet, sağlık durumu bozulunca gizlice İstanbul'a getirildi. Şair açlık grevini erteledi.
1982 - Kapatılan CHP'nin eski Genel Başkanı Bülent Ecevit, Norveç'te yayımlanan bir gazeteye verdiği demeç gerekçesiyle gözaltına alındı. Ecevit, 16 Nisan'da tutuklandı.

 

11 Nisan

 

İngiliz yazar Jeremy Clarkson (1960), doğdu. ABD'li yazar John O'Hara (1970), Fransız şair ve senarist Jacques Prévert (1977), yazar Ümit Kaftancıoğlu (1980), ABD'li yazar Kurt Vonnegut (2007) ile şair ve yazar Ruşen Hakkı (2011), yaşamını yitirdi.

 

1957 - Halk gazetesi sahibi Ratip Tahir Burak, bir karikatürü nedeniyle tutuklandı.
1965 - TIME dergisi Atatürk'ü küçük düşürdüğü iddia edilen yazıları nedeniyle toplatıldı.
1980 - Yazar Ümit Kaftancıoğlu İstanbul'da öldürüldü. Kaftancıoğlu, İstanbul Radyosu Eğitim-Kültür Yayınları'nda programcıydı. Romanlarında, Doğu Anadolu bölgesini anlatan yazar insanın insanla ve doğayla mücadelesine önem verdi. Alevilikteki dedelik kurumunu sorguladığı "Hakullah" röportajıyla Milliyet- Karacan Armağanı'nı kazandı.

 

12 Nisan

 

ABD'li yazar Tom Clancy (1947), doğdu. İtalyan şair ve libretto Pietro Metastasio (1782) ile şair ve yazar Abdülhak Hamid Tarhan (1937), hayatını kaybetti.

 

1993 - Türkiye İnternet'e bağlandı.

 

13 Nisan

 

Samuel Beckett (1906), Türk şair Orhan Veli (1914) ile Türk şair ve yazar Ataol Behramoğlu (1942) doğdu. Fransız yazar Jean de La Fontaine (1695) ile Türk yazarı Muallim Naci (1893), yaşamını yitirdi.

 


 

GG

 

* Görsel: Mehmet Yıldırım

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.