Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Tartışmaların ardından Dersim kitapları liste başı



Toplam oy: 887

Son dönemlerde 1938 olaylarıyla sık sık gündeme gelen Dersim, Dersim olayları ve tarihi, bu konularda yazılan kitapların yoğun ilgi görmesine neden oldu. Dersim tarihi konusunda en çok konuşulan kitap, Kurtuluş Savaşı komutanlarından Orgeneral İzzettin Çalışlar'ın kitaplığından çıkan ve İletişim Yayınları tarafından basılan ''Dersim Raporu''. 

 

 

Yazarı ve yayım tarihi tam olarak bilinmeyen ancak ''gizli'', ''kişiye özel'' ve ''kayıt altında'' sadece 100 adet basılan ''Dersim Raporu''nu yeniden okuyucuyla buluşturan İletişim Yayınları'nın, ayrıca Cemal Taş'ın yazdığı ''Dağların Kayıp Anahtarı: Dersim 1938 Anlatıları'' ile Şükrü Aslan'ın derlediği ''Dersim & Herkesin Bildiği Sır'' kitapları da bulunuyor.

 

 

''Dersim Raporu'' ve ''Dağların Kayıp Anahtarı: Dersim 1938 Anlatıları'' kitaplarının editörü Kıvanç Koçak, yakın tarihe ışık tutan ''Dersim Raporu''nun 1938 olaylarından öncesini ele aldığını dile getirerek, kitapta, Dersim'de ve civarında yaşayan aşiretlerin ve üyelerinin ayrıntılı bir içeriğinin yer aldığını dile getirdi.

 

 

Kitapta, Dersim'e ilişkin 1919 yılında başlayan harekatların planlarının yer aldığını ifade eden Koçak, ''Kitap, özel olarak 1938 olayını anlatmıyor. Dersim'e yapılmış 10-11 tane harekat da var. Kitabın içinde 1919, 1926, 1930'deki hareket planlarını görmek mümkün. Türkiye'nin uzun zamandır devam eden bir meselesi... Dersim Raporu'nun önemli noktası da bu. Meselenin 1938'den ele alınmasının doğru olmadığını ortaya koyuyor. Kitap, sürecin nasıl geliştiğinin görülmesi açısından da çok önemli. Ayrıca kitapta Dersim'de yaşayan ailelerin nereye sürgüne gönderilecekleri de anlatılıyor'' dedi.

 

 

Bu konudaki kitapların belli bir okur kitlesi tarafından uzun zamandır takip edildiğini dile getiren Koçak, ''Bu kitaplara her zaman ilgi vardı. Ancak son dönemde olaylar kitapların satışını artırdı'' diye konuştu. ''Dağların Kayıp Anahtarı: Dersim 1938 Anlatıları'' kitabına ilişkin de bilgi veren Koçak, bu kitapta ise 1938 olaylarını yaşayanların tanıklıklarının söz konusu olduğunu belirtti.

 

 

Bir süre durulmuştu

 

Kripto Yayınları Satış ve Dağıtım Sorumlusu Hakan Mermicioğlu da, İbrahim Yılmazçelik'in yazdığı ''Dersim Sancağı'', Kağan Gökalp'in kaleme aldığı ''Dersim'li Diyap Ağa'' ve Rıza Zelyut'un ''Dersim İsyanları Ve Seyit Rıza Gerçeği'' adlı kitaplarını piyasaya sunduklarını ifade etti.

 

 

Mermicioğlu, ''Dersim konusu yaklaşık 1-1.5 yıl önce ilk gündeme gelmişti. Bir süredir de durulmuştu. Son gelişmelerle birlikte okuyucunun Dersim konusuna ilgisinin arttığını söyleyebiliriz. Dersim konusundaki kitaplara yoğun talep var'' dedi.

 

 

Rıza Zelyut'un kitabının en fazla ilgi çeken kitap olduğunu da dile getiren Mermicioğlu, kitabın 11. baskısının piyasa verildiğini ve yeni basıma yeni belgelerin de eklendiğini söyledi. (AA)

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.