Orson Scott Car, China Miéville ve Cory Doctorow gibi ünlü yazarlarla çalışan dünyanın en büyük bilim kurgu yayınevi Tor, yayınladığı tüm e-kitapların dijital haklarından feragat etme kararıyla yayıncılık dünyasını sarstı.
Bütün e-kitaplarının fiyatlarını sabitlemekle itham edildiği bir davayla uğraşan Tor'un ana kuruluşu Macmillan yayınevi'nin dijital haklarından feragat etmesinin ardından diğer yayınevleri de hızlı bir öngörüyle aynı şeyi yaptılar. JK Rowling'in şu an Pottermore sitesinde dağıtımda olan kitapları da dijital haklardan muaf olarak satılıyor.
DRM (Digital Hak Yönetimi), yayıncıların e-kitapları korsancılıktan korumak amacıyla, aygıtlar arasında paylaşımı sınırlayan bir yöntem. Bir yayınevinin bundan feragat etmesi, okuyucu tarafından satın alınan bir e-kitaba paylaşım sınırı koymaması anlamına geliyor.
Yayınevi kararın Temmuz 2012'den itibaren, Tor UK markasıyla birlikte Tor, Forge, Orb, Starscape ve Tor Teen'in e-kitaplarını kapsayacağını söyledi. Yayınevinin genel müdürü ve yayıncı Tom Doherty “Yazarlarımız ve okurlarımız uzun zamandır bunu istediklerini belirtiyorlardı” dedi. “Okuyucularımız teknik açıdan bilgili insanlar ve DRM sürekli onlara sıkıntı veriyor. Bir e-okuyucunun yasal yollarla satın aldığı e-kitabı başka bir e-okuyucuya vermesini engelliyor.”
Macmillan, DRM'in bu konuya nasıl baktığı konusunda 'nabız yokluyor'. Pan Macmillian'ın yayımcısı Jeremy Trevathan'a göre yayınevi şu anda “bilim kurgu ve fantastik kitaplar yayınlamanın önüne geçirmeme” düşünüyor. Trevathan, “Ama şu an bunun konuşulduğu gerçeğini değiştiremeyiz. Bu konuyu diğer yayıncılarla görüşmedik ama onlar da bu konu hakkında düşünmüşlerdir" diye ekliyor.
Yeni yorum gönder