Türkiye Yayıncılar Birliği’nden yapılan açıklamaya göre Türkiye"de kişi başına 7.7 kitap düşüyor.
TYB'nin açıklaması şöyle: 2009’da 31.414 çeşit kitap yayınlandı.
Bu kitaplar için 170,331,457 adet bandrol satın alındı.
Milli Eğitim Bakanlığı da 2009 yılında ilk ve orta öğretim öğrencilerine 183,268,000 adet ücretsiz ders kitabı dağıttı.
2009’da Toplam 353,599,457 adet kitap üretildi.
Son nüfus sayımına göre Türkiye’nin nüfusu 72.561.312.
Kişi başına 5 kitap düşmekte.*
Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü verilerine göre (bkz. telifhaklari.gov.tr Korsanla İlgili İstatistikler Bölümü) “Türkiye’de Yayıncılık Sektöründeki “Korsan” oranı %60 civarında tahmin edilmektedir”.
Toplam kitap üretimine %60 Korsan yayını (210 Milyon adet) eklediğimizde Türkiye’deki kitap üretimi 560 Milyon adete, kişi başına düşen kitap adedi ise 7,7 adete ulaşmaktadır.
2008’de 32.342 başlık kitap üretilmiş, bu kitaplar için 163.356.314 adet bandrol satın alınmıştı.
* (96 sayfaya kadar eğitim amaçlı ve çocuk kitaplarına ilgili yönetmelikle bandrol alınması zorunluluğu kaldırıldığı için yaklaşık 50 milyon adet civarında olduğu tahmin edilen çocuk ve yardımcı kitaplar hesaplamalarımıza dahil edilmemiştir.)
Haber
Haber
Yorumlar
Yorum Gönder
Diğer Haber Yazıları
İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.
Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.
Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor.
Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.
Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.
bu kitaplar çok hoşuma gidiyor ama sizce bişey eksik değil mi gerçek yazarların adı
Yeni yorum gönder