Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Türkiye’nin kültürel zenginliği UNESCO listelerinde



Toplam oy: 142

 

Ülkelerin gelenek ve göreneklerindeki zenginliğin göstergesi olarak kabul edilen ve UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi gereğince hazırlanan Somut Olmayan Kültürel Miras envanter çalışmasına göre, Türkiye’den 29 kişi ve bir topluluk Yaşayan İnsan Hazineleri, 112 unsur ise Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri içerisinde yer alıyor. Türkiye UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri’ne kaydettirdiği 18 unsur ile 178 ülke içinde en çok kültürel değer kaydettiren ilk 5 ülke arasında yer alıyor. Türkiye’nin Yaşayan İnsan Hazineleri listesinde bulunan 29 kişi ve bir topluluk şunlar:


Tacettin Diker – Karagöz Sanatçısı, Orhan Kurt – Karagöz Sanatçısı, Metin Özlen – Karagöz Sanatçısı, Hayri Dev – Çam Düdüğü Yapımcısı ve İcracısı, Şeref Taşlıova – Aşık, Sıtkı Olçar – Çini Ustası, Mehmet Girgiç – Keçe Ustası, Bekir Tekeli – Bağlama Yapımcısı, Uğur Derman – Klasik Kitap Sanatçısı, Hasan Çelebi – Hüsn-ü Hat Sanatçısı, Neşet Ertaş – Mahalli Sanatçı ve Ozan, Mehmet Gürsoy – Çini Sanatçısı, Fuat Başar – Ebru Sanatçısı, Veli Aykut – Zakir, Emine Karadayı – Dokumacı ve Doğal Boyamacı, Yaşar Güç – Hortlatma Kaval Dilli Dilsiz Kaval Yapımcısı ve İcracısı, Tahsin Kalender – Taş Ustası, İrfan Şahin – Kispet Ustası, Cemil Kızılkaya – Ahşap Baskı ve Yazma Ustası, Mahmut Sür – Nazar Boncuğu Ustası, Celal Yılmaz – Mersiyehan, Mehmet Acet (Aşık Sefai) – Aşık ve Zakir, Cahide Keskiner – Minyatür Sanatçısı, İslam Seçen – Klasik Kitap Sanatçısı, Salih Balakbabalar – Sedefkar, Muammer Semih İrteş – Kalemişi, Ahmet Yaşar Kocataş – Keçe Ustası, İsmail Nar – Aşık, Osman Efendioğlu – Şair (Atma Türkü), Macahal Yaşlılar Korosu – Çoksesli Şarkı Söyleme Geleneği.

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.