Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Türkiye Yayıncılar Birliği'nden ifade özgürlüğü talebi



Toplam oy: 826

PKK terör örgütünün şehir yapılanması KCK operasyonları kapsamında tutuklanan ve Kandıra F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan yayıncı Ragıp Zarakolu'nun geçtiğimiz günlerde tahliye edilmesinin ardından Türkiye Yayıncılar Birliği bir basın açıklaması yaptı.

 

Türkiye Yayıncılar Birliği'nin Zarakolu'nun tahliyesiyle ilgili basın açıklaması:

 

Üyemiz, Yayınlama Özgürlüğü Komitesi Başkanımız ve Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin (International Publishers Association– IPA) Yayınlama Özgürlüğü Komitesi üyesi yayıncı-yazar Ragıp Zarakolu, 2011 yılının kasım ayından beri süren tutukluluğunun ardından, 10 Nisan 2012’de açıklanan ara kararla tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmiştir.

Geçtiğimiz günlerde, yayıncılık çalışmalarıyla dünya barışına yaptığı katkılardan dolayı Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilen, Birliğimizin saygıdeğer üyesi Ragıp Zarakolu’nun tahliyesi bizi sevindirmiştir. Öte yandan, üzülerek görüyoruz ki Türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğünün acımasızca kısıtlandığı süreç devam etmektedir. Halen sayıları 100’ü aşan gazeteci, yazar ve akademisyenlerin yanı sıra yüzlerce öğrenci, yalnızca belirli düşüncelere sahip oldukları ve düşüncelerini ifade ettikleri için tutuklu olarak yargılanmaktadır.

 

 

Düşünce ve ifadeye karşı açılan davaların birçoğu beraat ile sonuçlanmasına karşın, suçlamalar Terörle Mücadele Yasası’nın maddelerine dayandırılmakta; bazen birkaç yılda tamamlanan uzun soruşturma süreçlerinde, sanıklar tartışmalı deliller gösterilerek hapiste tutulmakta; üstelik bu süre boyunca 'gizlilik' gerekçesiyle ne ile suçlandıklarını dahi öğrenememektedirler.

Başta Terörle Mücadele Yasası olmak üzere, düşünce ve ifade özgürlüğüne aykırı uygulamalara yol açan yasalar değişmedikçe, düşüncelerini savunan insanların temel haklarına yönelik ihlaller sürecektir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6. maddesinde belirtilen, temel insan haklarından 'adil yargılanma hakkı'nın tüm vatandaşlarımıza teslim edilebilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin acilen yapılmasını ve uygulamaya yansıtılmasını talep ediyoruz.

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.