Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Türkiye'yi, Londra Kitap Fuarı'nda kimler temsil edecek?



Toplam oy: 351

Bu yıl Londra Kitap Fuarı'nın odak ülkesi Türkiye. Belki şu ana dek medyamızda yeterince yer bulmadı ama, Türkiye yayıncılığı için gerçekten önemli bir gelişme bu. Hem Anglosakson dünyayla daha sıkı bağlar kurabileceğimiz için, hem de edebiyatımızın artık uluslararası arenada merak edildiği gerçeğini onaylaması açısından.

Peki neler olacak fuar esnasında, nasıl etkinlikler bizi bekliyor? British Council'den dinliyoruz:

"Program, İngiliz okurlarla Türk yazarları buluşturarak, etkileşimde bulunmaları için bir fırsat sunacak. Londra Kitap Fuarı için hazırlanan program kapsamında bir dizi halka açık ve mesleki etkinlik düzenlenecek. Bunun yanında, Türkiye’den gelen yazarlar, uluslararası edebiyat dünyasından temsilciler ve İngiliz meslektaşlarıyla bir araya gelerek, tartışmalara katılacaklar.

Kültür Programında, dört kente yayılmış 15 farklı mekanda düzenlenecek 40’a yakın etkinlikte Türkiye’den 20 yazar, bazıları İngiltere’den olmak üzere 35 panelist, çevirmen ve editör yer alıyor. Yazarlar, değişim halinde olan Türkiye’de yazarlık uğraşını ele alacak, edebiyat ve yazarlığın geleceğini tartışacaklar."

 

 

 

 

 

 

British Council tarafından Kültür Programına katılmak üzere desteklenen yazarlar şunlar:

 

 

İnci Aral, Oya Baydar, Fethiye Çetin, Fatih Erdoğan, Murat Gülsoy, Hakan Günday, Müge İplikçi, Ayşe Kulin, Mario Levi, Perihan Mağden, Bejan Matur, Murat Menteş, Murathan Mungan, Bariş Müstecaplıoğlu, Asli E Perker, Elif Şafak, Ece Temelkuran, Ayfer Tunç, Ahmet Ümit ve Mehmet Yaşin; Uluslararası Kitap Fuarları Organizasyon Komitesi tarafından desteklenen yazarlar: Beyazıt Akman, Nazan Bekiroğlu, Filiz Aygündüz, Esmahan Aykol, Faruk Şüyün, Turhan Günay, Buket Aşçı, Cem Erciyes, Tarık Tufan, Şavkar Altınel, Salih Zengin.

 

 

 

 

 

 

 

 

British Council Türkiye Direktörü Margaret Jack, fuarın iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirdiğine dikkati çekerek; “Bu yıl Londra Kitap Fuarı Odak Ülke Kültür Programı’nın İngiltere ve Türkiye arasında kültürel alışverişi arttırmak için oluşturulabilecek ortaklık ve fırsatların üzerinde durması bizi çok mutlu etti. Kültür Programı kapılar açacak, yeni edebiyat bağları kuracak ve Türkiye’de İngiltere’nin, İngiltere’de de Türkiye’nin daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır” diyor.

 

 

 


Londra Kitap Fuarı her yıl 25 bin kadar ziyaretçiyi ağırlıyor. Fuar, telif hakları görüşmelerinin yapıldığı ve kitap, ses, televizyon ve film ve dijital yayıncılık gibi farklı mecralar aracılığıyla eserlerin satış ve dağıtımının müzakere edildiği küresel bir pazar yeri olma özelliğini taşıyor.

 

 

Londra Kitap Fuarı’nın Odak Ülke ‘Günün Yazarı’ etkinliğine 16 Nisan Salı günü, yazar Elif Şafak konuk olacak. Kültürel program kapsamında Elif Şafak, seminer ve tartışmalara katılmanın yanında imza günü etkinliklerine de katılacak.
Konuk yazarlar ve diğer katılımcı yazarlar Londra Kitap Fuarı’nda farklı konuları ele alacaklar. Bu konular arasında şunlar yer alıyor:

 

 

Değişim halindeki Türkiye’de yazarlık

 

 

Türkiyeli Çocuk Kitabı Yazarları: Çocukları Okumaya Yönelten Şeyler Nelerdir?

 

 

Çağdaş Türk Edebiyatı Nedir? Çeşitliliği Kucaklamak

 

 

Kültürler Kavşağı: Türkiye’yi Uzaktan Yazmak

 

 

Türkiye’de Kitap ve Ekran: Rekabet mi, İşbirliği mi?

 

 

Yeni Kurmaca: Fantezi ve Polisiye

 

 

Türkiye’de Edebiyatın Geleceği

 

 

Kültürel Program kapsamında yıl boyunca Londra’daki seçkin mekanlar ile İngiltere çapında farklı yer ve festivallerde ek seminer ve etkinlikler düzenlenecek. Bu etkinliklerin arasında Foyles’da ve British Library’de düzenlencek etkinlikler ile İngiltere PEN ve Uluslararası PEN işbirliği ile düzenlenen yuvarlak masa toplantısı da yer almakta.

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.