Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Twitter yasağını kınıyoruz!



Toplam oy: 790

Dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinin Bursa mitinginde yaptığı, "Twitter mivitır hepsinin kökünü kazıyacağız. Uluslararası camia şunu der, hiç beni ilgilendirmiyor" açıklamasının hemen ardından Twitter dört farklı mahkemenin kararı gerekçe gösterilerek gece saatlerinde kapatıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 20 Mart, Samsun 2.Sulh Ceza Mahkemesi'nin 4 Mart, İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 18 Mart ve İstanbul Anadolu 14. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 3 Şubat tarihli kararlarıyla karşılaşan kullanıcılar Twitter'a erişemiyor.

 

"İçerik kaldırılınca normale döner"

 

 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, vatandaşların şikayetleri üzerine, Twitter'da kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerince erişimi engelleme kararları verildiğini bildirdi. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın, 5651 sayılı kanun ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine göre çalışmalarını yürüttüğü anımsatılarak, "vatandaşların şikayetleri üzerine, Twitter'da kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle" bu kararların verildiği belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:

 

"Bu kararlar, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na ulaşmış ve başkanlığımız tarafından içeriğin çıkarılması Twitter'dan istenmiştir. Ancak mahkeme kararlarının uygulanması hususunda tüm iyi niyet çabalarımıza karşılık Twitter bu kararlara duyarsız kalmış ve mahkeme kararlarını tanımamıştır. Yurtdışı merkezli söz konusu internet sitesi Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinin vermiş olduğu kararları yok saymıştır. Bu nedenle, vatandaşlarımızın ileride telafisi mümkün olmayacak mağduriyetlerinin önlenmesi için başka bir seçenek kalmadığından mahkeme kararları doğrultusunda Twitter'a erişimin engellenmesi tedbiri uygulanmıştır. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, hukuk devleti ilkesi çerçevesinde mahkeme kararlarını uygulamakla yükümlüdür."

 

Açıklamada, "yurtdışı merkezli söz konusu internet sitesinin, Türk mahkemelerinin kararlarına uyarak hukuka aykırı içerikleri çıkardığı takdirde, tedbir amaçlı uygulanan erişimin engellenmesine son verileceği" bildirildi.

 

Twitter'dan açıklama

 

 

Karar üzerine, Twitter küresel iletişim ekibi twitter.com/global adresinden Türkiye’deki kullanıcılara yönelik bir açıklama yaptı. Twitter ekibi, kapanma sonrası Türkiye’den gelen trafiğe dair raporları incelemeye devam ederken, hem Türkçe hem İngilizce atılan kurumsal mesajda, kullanıcıların SMS ile de tweet atabilecekleri hatırlatıldı. Twitter Inc. şirketinden yapılan açıklama şöyle:  "Avea ve Vodafone'dan 2444'e, Turkcell'den 2555'e START mesajı göndererek SMS üzerinden Twitter kullanmaya başlayabilirsiniz."

 

Sitenin kurucusu Jack Dorsey, @policy hesabından da paylaşılan bu Türkçe mesajı retweet ederek, takipçileriyle paylaştı.

 

Twitter'ın erişime engellemesine rağmen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tweet atabildi. Arınç tweetinde, ''Bugün Manisa'da olacağız'' derken, Melih Gökçek, Twitter mitingini iptal etti. Gökçek, "Bugün Cuma namazından sonra yapacağımız twitter mitingini iptal ettim... twit alemine duyururum... Benim DNS ayarı açık olduğu için twit atabiliyorum. Muhtemelen yarın bu da kapatılır. Umarım sövenler ve sahte hesap kullananlar ders almıştır" ifadelerini kullandı.

 

Yasağa rağmen...

 

Gökçek'in bahsettiği gibi DNS ayarlarını değiştirerek yasağa rağmen Twitter'a girmek mümkün. Bunun için bilgisayarlarda DNS ayarlarını değiştirmek ya da VPN uygulaması satın almak gerekiyor.

 

Google 'a VPN yazarsanız, satın alabileceğiniz ya da belli süre bedava kullanabileceğiniz programları size gösterecektir. Bu programlarla istediğiniz sitelere girebilirsiniz. Akıllı telefon ve tabletlerde mobil olarak Twitter'a girebilmek için Google Play ya da Apple Store'dan "Hotspot Shield" ya da "onavo protect" programlarını indirebilirsiniz.

 

DNS ayarlarını değiştirmek için ise izlenmesi gereken yol şu:

 

DNS, Alan Adı Sunucusu demek, bu sunucuları değiştirmek gerekiyor. Bunun için önce Başlat > Ayarlar > Denetim Masası kısmına girin ve Ağ Ayarları bölümünden Yerel Ağ Bağlantısı Durumu penceresini açın.

 

Ardından Özellikler butonuna tıklayın ve Internet Protokolü sürüm 4 (TCP/IPv4) seçeneğine çift tıklayın.

 

Daha sonra Genel sekmesi altında 'Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan' bölümünü aktive edin.

 

Son olarak Tercih edilen DNS sunucusu kısmına 8.8.4.4, Diğer DNS Sunucusu bölümüne de 8.8.8.8 yazın ve Tamam'a tıklayın. Aynı kısımlara sırasıyla 208.67.222.222 ve 208.67.220.220 yazarak da bu ayarı değiştirmeniz mümkün.

 

 

* Kaynak: Bilgi Çağı, Hürriyet, Radikal

 

* Görsel: Onur Atay

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.