Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Uluslararası Arapça Edebiyat Ödülü 2012 finalistleri açıklandı



Toplam oy: 533

Uluslararası Arapça Edebiyat Ödülü'nün 2012 finalistleri açıklandı. Tunus'ta yaşayan bir aile, Dubai'de işlemediği cinayet suçu yüzünden tutuklanan bir adam ve New York'taki çoğul kimlikleri yüzünden yaşadığı çelişkileri çözmekte zorlanan bir adam... Listedeki kitaplar Beyrut'tan Brooklyn'e farklı yaşamlardan kesitler sunuyor. Tunuslu yazar Habib Selmi, Tunus'ta yaşayan bir ailenin hikâyesi ile dini gelenekler ve modernizm arasındaki gerginliği sınarken; Mısırlı yazar Nasser Iraq, Dubai'de iş ararken Rus bir fahişeyi öldürdüğü suçlamasıyla tutuklanan bir adamı konu almış.



Çarşamba günü Kahire'de açıklanan finalist listesinin ardından juri başkanı Georges Tarabichi, 50.000 dolar ödüllü yarışmada çoğu “Arap dünyasında süren yozlaşma ve despotluğuna” odaklanan adayların kullandığı “yenilikçi üslubu” selamladı.



Juri üyelerinin isimleri, yayıncıların baskı yapacağı düşünüldüğü için finalistler açıklanana kadar gizli tutulmuş. Juride yer alan eleştirmen Maudie Bitar, yarışmaya başvuran kitapların çoğunun Arap Baharı ile ilgili olduğunu belirtiyor: “Yarışmaya başvuran yazarların çoğu Arap dünyasındaki isyanın nedenleri hakkında yazmışlar ama protestolar hakkındaki bir romana ödül vermek için henüz çok erken. Eminim seneye Arap baharı ile ilgili bir çok kitap yazılacaktır.”



Bitar, listedeki tek kadın yazar Hawra al-Nadawi'nin finalistler arasında yer almaması içinse “Onun üslubunu sevdim ama romanı kısa listeye geçecek kadar güçlü değildi” yorumunda bulundu. Geçen sene ödülü Mohammed Achaari ile paylaşan Raja'a Alem, bu ödüle layık görülen ilk kadın yazar olmuştu.



Yılın Arapça yazılmış en iyi romanını belirlemeyi hedefleyen ödül, 27 Mart' 2012'de Abu Dabi''de yapılacak bir törenle sahibini bulacak. Finalistlerin tümüne 10.000 dolar ödül verilecek. Bu senenin finalistleri şöyle: Jabbour Douaihy (Lübnan), Ezzedine Choukri Fishere (Mısır), Habib Selmi (Tunus), Bashir Mufti (Cezayir), Nasser Iraq (Mısır), Rabee Jaber (Lübnan).

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.