Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Uluslararası İstanbul Şiir Festivali 11 Eylül'de başlıyor



Toplam oy: 469

Ülkemizin en köklü edebi geleneği şiir…

Şiirin başkentiyse İstanbul…

Ve bizleri yıllardır şiirle bir araya getiren büyük edebiyat etkinliği Uluslararası İstanbul Şiir Festivali…

Uluslararası İstanbul Şiir Festivali, bu yıl da 11-15 Eylül 2012 tarihleri arasında gerçekleşiyor.

 

Uluslararası İstanbul Şiir Festivali’ne 12’si yurtdışından olmak üzere toplam 24 şair katılıyor. Türkiye’nin en önemli edebiyat festivallerinden biri olan; bugüne kadar 40 ülkeden 200’ü aşkın şairin yer aldığı Uluslararası İstanbul Şiir Festivali bu yıl da ustalarla şiirin genç kuşağına sözü veriyor.

 

Festival İstanbul’un çeşitli kültür merkezlerinde gün boyu etkinliklerle sürecek ve artık geleneksel hale gelen Şiir Hatları Vapuru ile son bulacak.

 

Her sene farklı bir ülke şiirini teması olarak belirleyen festivalin bu yılki tema ülkesi Hollanda… Festivalde Ester Naomi Perquin, Menno Wigman, K. Michel gibi Hollanda şiirinin önde gelen temsilcileri yer alıyor.

 

Festivale katılacak yabancı şairler arasında Newcastle Üniversitesi’nde şiir ve yaratıcı yazarlık üzerine dersler veren, birçok şiir kitabı olan ve çoksatan Strong Words adlı şiir antolojisine imza atan Bill Herbert (İngiltere), The Puppeteer and Other Insomnia adlı kitabıyla ülkesinde En İyi İlk Kitap Ödülü'ne değer görülen, yeni kuşağın en iyi şairlerinden, şiir kitapları 12 dile çevrilen Claudiu Komartin (Romanya), ilk şiirlerini 1957’de yayımlayan, bu zamana dek pek çok şiir ve roman yazan, aynı zamanda Kavafis, T.S. Eliot ve Shakespeare’in eserlerini İspanyolca’ya çeviren José María Alvarez (İspanya) yer alıyor.

 

Festivale Türkiye’den ise, Türk şiirinin tüm kuşakların önemli isimleri yer alıyor. Şairlerin bazılarından söz etmek gerekirse Haydar Ergülen, Şükrü Erbaş, Turgay Fişekçi ve genç kuşağın şairleri Cenk Gündoğdu, Süreyya Aylin Antmen, Furkan Çalışkan gibi isimler bu seneki konuklar arasında…

 

Uluslararası İstanbul Şiir Festivali bu yıl etkinlik alanlarını da genişleterek, Ahmet Hamdi Tanpınar Müzesi (Alay Köşkü), At Pazarı, İKSV Salon gibi İstanbul’un gözde kültür-sanat mekanlarında dört gün boyunca şiirle geçen günler yaşatacak.

 

 

2012'nin ülke teması: Hollanda


Bu seneki festivalin tema ülkesi, Hollanda-Türkiye arasındaki ilişkilerin 400. yılı münasebetiyle Hollanda’dır. Özel olarak Hollanda şiirinin ele alınacağı festivalde, günümüz Hollanda şiirinin önemli şairleri K. Michel, Ester Naomi Perquin ve Menno Wigman ile şair ve Hollanda edebiyatı eleştirmeni Rob Schouten festival etkinliklerinde yer alacaktır.



Festival kapsamında bir de Hollanda Şiiri Antolojisi hazırlanmaktadır.

 

 

 

 


 


Etkinlik Programı

(Resmi daha büyük görebilmek için üzerinde sağ tıklayıp View Image/Resme Bak seçeneğini seçiniz.)

 

 

 

 


 

 

 

 

Katılacak şairler


 

Yurt Dışından Katılacak Şairler

 

• Bill Herbert (İngiltere )

• Catharina Gripenberg (Finlandiya)

• Claudiu Komartin (Romanya )

• Ester Naomi Perquin (Hollanda )

• José María Alvarez (İspanya )

• K. Michel (Hollanda)

• Katerina Iliopoulou (Yunanistan )

• Menno Wigman (Hollanda)

• Pedro Rodríguez Pacheco (İspanya)

• Piera Mattei (İtalya )

• Rob Schouten (Hollanda)

• Simone Inguanez (Malta )

 

 

Türkiye’den Katılacak Şairler

 

Şükrü Erbaş

Turgay Fişekçi

Furkan Çalışkan

Haydar Ergülen

Mevlana İdris

Namık Kuyumcu

Cenk Gündoğdu  

Süreyya Aylin Antmen

Tarık Günersel

Tozan Alkan

Tuğrul Keskin

Fatma Çolak

 



Etkinlik Mekanları

Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi

Yerebatan Sarnıcı

Pera Müzesi

İKSV

Caferağa Medresesi

Kızlarağası Medresesi

Dil ve Edebiyat Derneği

At Pazarı

 

 

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.