Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Ünlü kitaplardan ilham alan binalar



Toplam oy: 1714

Bizi etkileyen kitaplar zaman içinde evrilirler içimizde; kararlarımıza, estetik ve kültürel zevklerimize, beğenilerimize sızarlar ve etkilerini gösterirler. Orhan Pamuk'un Masumiyet Müzesi'nden ilham alınarak yaptığı Masumiyet Müzesi binası, 'kitaptan doğan bina' için en güzel örnek aslında. Gelin bunun diğer örneklerine beraber bakalım...

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Orhan Pamuk'un romanı Masumiyet Müzesi'nde Kemal ile Füsun'un aşkları anlatılır. Kısa bir ilişki ve sonrasında gelen uzun süreli bir takıntıyla, Kemal, Füsun'un dokunduğu veya en ufak bir önem atfettiği her şeyi toplamaya başlar ve terkedilir. Kemal, Füsun'un ailesinin oturduğu evi satın alır ve içini, topladığı eşyalarla doldurmaya başlar, yavaş yavaş, bir müzeye dönüşene dek. İşte Orhan Pamuk'un Çukurcuma'da açtığı Masumiyet Müzesi, her katında ayrı büyülendiğiniz bu müzedir. Füsun'un içtiği 4,213 sigara izmaritinin yer aldığı duvar, tane tane düşünülmüş ayrıntılar ve en üst katta yer alan Pamuk'un el yazmaları. Kitabı okumuş olanların müzeye kitaplarının son sayfalarından birinde yer alan biletle girebilmeleri de güzel bir ayrıntı.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mimar Ricardo Bofill'in 1968 yılında Barselona'da inşa ettiği bina, Franz Kafka'nın Şato'suna bir gönderme. Tüm o kafa karıştıran geçitler ve kübik çıkıntılar, sanıyoruz ki vermek istediği duyguyu çok iyi verebiliyor.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Italo Calvino'nun Marco Polo tarafından keşfedilen görünmez şehirleriyle ilgili yazdığı öykülerden oluşan kitabı Görünmez Kentler'den ilham alınarak yapılan bir butik otel: Hotel Tres Sants. Menorca adasında yer alan otel, mimar Fernando Pons Vidal ve İtalyan tasarımcı Chiara Fabiani'nin yaratıcılıklarının ürünü. Sekiz odalı bu otelin her odası farklı bir kenti temsil ediyor.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mimar Steven Holl'un Martha's Vineyard'da yer alan evi, Moby Dick'in aklımızda yer eden bölümlerinin birinden bir alıntı adeta. Herman Melville'in, adada ilginç bir yapı oluşturan bir kabileyi anlattığı bölümde, karaya oturmuş bir balinanın iskeletinin bulunmasının ardından bu iskeletten bir ev oluşturuluyor. Bu bölümden yola çıkarak yapılan evde yer alan parçalar da bir iskeletin parçalarını andırıyor.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

J.R.R. Tolkien'in Hobbit'inden esinlenerek yapılan, dünyanın ilk Hobbit Motel'i! Yeni Zelanda'da yer alan bu moteli daha fazla açıklamaya gerek var mı acaba?

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Orta Çağ'da bile kitaplardan ilham alınarak bina inşa edilebileceğine dair bir kanıt: Lichtenstein Kalesi. Wilhelm Hauff'un 1840'larda oldukça popüler olan romanı Lichtenstein'dan çok etkilenen Urach Dükü Wilhelm, bu romantizm ve vatanseverlikle dolu romandan yola çıkarak, yaptırdığı kaleye de romanın adını vermiş.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hollanda'nın Lelystad kentinde yer alan bu minimalist ev, Lewis Carroll'ın Alice Harikalar Ülkesinde kitabından ilham alarak tasarlanmış. Her ne kadar ilk bekleyeceğiniz renkli ve kaotik ortamdan oldukça farklı olsa da, evin mimarları bunun daha ussal bir algılayış olduğunda hemfikirler. Konseptlerini 'mekansal bir deneyim yaratmak' üzerine kurduklarını ve çeşitli tavşan yuvalarının ardında yeni dünyalar keşfetmenin mümkünlüğünü vurgulamak istediklerini söyleyen mimarlar, yaramayı amaçladıkları etkiyi yaratıyorlar bizce de. 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Henry David Thoreau'nun Doğal Yaşam ve Başkaldırı kitabında sözü edilen basit hayat ve kişinin kendine duyduğu güven ve inançtan yola çıkarak 'dışarıda yaşamaya davet'i kabul eden tasarımcı Nils Holger Moormann'ın yarattığı ev karşınızda.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yazarların adına açılan müzeler genellikle gezmeyi pek aklımızdan geçirmediğimiz, biraz sıkıcı binalara sahip yerlerdir. Knut Hamsun Müzesi bu müzelerden değil. Steven Holl'ün tasarladığı bina, Knut Hamsun'un Norveç'ini anlatır nitelikte. Romanlarında, Norveç'in değişimini ve yeniden oluşumunu anlatan yazara dair her şeyi bulabileceğiniz bu müze, etrafındaki doğa güzelliklerle kaynaşmış bir bina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DDD

 

 


 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.