Türk Telekom’un “Herkes için erişilebilir iletişim” prensibinden hareketle ve Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) işbirliği ile hayata geçirdiği Türkiye’nin ilk Telefon Kütüphanesi, edebiyat dünyasından ünlü isimlerin eserleri ile içeriğini zenginleştirmeyi sürdürüyor. Telefon Kütüphanesi son olarak, 14 Şubat Sevgililer Günü özelinde, aşk temalı eserleri arasına Cemal Süreya’nın Temmuz 1972'de hastanede yatan eşi Zuhal Tekkanat’a yazdığı aşk mektuplarından oluşan On Üç Günün Mektupları kitabını da ekledi. Telefon Kütüphanesi içeriğinde ayrıca William Shakespeare’in Romeo ve Juliet’inden Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Aşk Mektupları'na, Halid Ziya Uşaklıgil’in Aşka Dair'inden Gabriel Garcia Marquez’in Kolera Günlerinde Aşk romanına kadar birçok ünlü yazarın öne çıkan eserleri de yer alıyor.
Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini destekleyen ve bu hedefler doğrultusunda da “Eşitsizliklerin azaltılması” ilkesi ile hareket eden Türk Telekom‘un, GETEM’le birlikte 2011’de hayata geçirdiği Türkiye’nin ilk Telefon Kütüphanesi, bugüne kadar yaklaşık 200 bin kez arandı ve aranma süresi toplamda 3 milyon 500 bin dakikayı aştı. 100 kitapla başlayan proje, tasavvuftan sanat tarihine, tiyatrodan biyografiye kadar farklı konularda bine yakın sesli kitaba ulaştı.
2015 yılı verilerine göre Telefon Kütüphanesi’nin en çok dinlenen içerikleri sırayla; Kayıp Dünya (4 bin 335), Açlık Oyunları (3 bin 177) ve görme engelliler için hazırlanan kültür - sanat yayını Görev Dergisi’nin ilk sayısı (3 bin 98) oldu. En çok arayan şehirler ise yine sırasıyla; İstanbul, İzmir, Ankara, Erzurum, Bursa ve Sivas.
* Telefon Kütüphanesi 0800 219 91 91 numaralı hat üzerinden görme engelli kitapseverlere ücretsiz sunulan bir servistir. Bu servisten yararlanabilmek için görme engelli kullanıcıların engelli belgeleri ile birlikte GETEM’den şifre almaları gerekmektedir.
Yeni yorum gönder