İstanbul’daki çalışmaların ardından Ankara’ya da taşınarak, yüzlerce katılımcıya ulaşan Yaratıcı Okurluk Atölyesi’nin 11. dönemi, 14 Kasım 2015, Cumartesi günü yeniden Ankara'da, Öykü Günleri Derneği’nde başlayacak.
Hikayeci Özcan Karabulut'un kurduğu, bugüne dek birçok yazarın katılımıyla programlar düzenleyen Öykü Günleri Derneği’nde, iki hafta sürecek olan atölyenin ana fikrini, atölyenin yaratıcısı, yazar, şair Onur Caymaz şöyle açıklıyor: "Mark Twain'in bir cümlesi var: 'İyi kitaplar okumayan biri, hiç kitap okumamış da sayılabilir.'"
14, 15, 21 ve 22 Kasım’da yapılacak programla ilgili ise şunları söylüyor: “Atölyeye daha önce katılanlar birbirleriyle iletişimde kalarak okuma kulüpleri, okuma grupları kurdu, hayatlarına edebi bir zenginlik kattılar, bir sürü güzel geribildirim ulaştı elime. Niye mi? Çünkü okumak, anlamanın – anlaşmanın ilk adımı.
Dünya, anlam üzerinde durur. Anlamadığımız şeyler hayatı zorlaştırır. İçinden edebiyatın, tarihin, dinin, hatıranın ve şarkıların geçtiği bu programa dünyanın en tanınmış yazarı da, yazmayı hiç denememiş bir okur da sadece okur olarak davetli… Bu atölyenin ana ekseni yazarlık öğretmek değil; Nabokov’un derslerinden mülhem, edebiyat yeteneğinin doğuştan olduğunu, öğretilebileceğini düşünmüyorum. Peki okurlar bu programda ne yapacak diyeceksiniz? Herhalde karşı be karşı oturup kitap okumayacağız. Harflerin tarihinden girecek, kelimenin macerasına uzanacak; cümlenin ne olduğundan edebi cümlenin nasıl bir şey olabileceğine; dilin kullanımından, bazı temel edebi metinlere dek büyük bir seyahate çıkacağız. Bununla da kalmayıp her ders sonunda seçtiğim özel metinleri bir sonraki derse kadar okuması gerekecek katılımcının. Farklı bir macera… Cemil Meriç’ten Homeros’a, Handke’den Balzac’a, Nâzım’dan Füruzan’a bir kazı çalışması…”
Yaratıcı Okurluk kavramı üç şeye inanıyor:
1) Yazmak için önce okumayı öğrenmek gerekir.
2) İyi okur, kötü yazardan daha iyidir.
3) Kitabın şarjı bitmez!
Daha detaylı bilgi yazarın kişisel sitesinde bulunabilir. www.onurcaymaz.com
Yeni yorum gönder