Yaşar Kemal'in, fotoğrafları için "Ara Güler'in fotoğrafları büyük bir Anadolu destanıdır," dediği Ara Güler, aynı zamanda Kemal'in İstanbul'a geldiği zaman tanıdığı ilk kişidir. Ara Güler, o zamanlardan itibaren yazarın İstanbul, Tekirdağ, Adana ve Paris gibi farklı şehirlerde/kentlerde birçok fotoğrafını çeker. İşte şimdi bu çok özel fotoğraflar bir sergide bir araya geliyor.
11-31 Mart tarihleri arasında İstanbul Beşiktaş'ta, Fulya Sanat Merkezi'nde düzenlenecek olan "Yaşar Kemal'e Bir Ara'lık Bakış" Sergisi, aynı zamanda iki koca çınarın dostluğunun da bir belgesi niteliğinde.
Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık tarafından hazırlanan ve Beşiktaş Belediyesi tarafından desteklenen "Yaşar Kemal'e Bir Ara'lık Bakış" Sergisi, Kemal'in İstanbul'a ilk geldiği yıllardan ölümüne kadar olan dönemi kapsayan ve serginin kataloğunda yer alan 125 fotoğraftan özel olarak seçilen 43 fotoğraftan oluşuyor. Yazarın Tekirdağ, Adana ve Paris gibi şehirlerin yanında, İstanbul'un Haliç, Kemal'in o dönem yaşadığı Basınköy ve son dönemdeki evinin bulunduğu Vaniköy gibi semtlerindeki fotoğraflarına zamanın semt kahveleri ve pazarlarında çekilen çoğunluğu siyah-beyaz fotoğrafları eşlik ediyor.
Cevat Çapan da sergi kataloğu için hazırladığı yazıda Yaşar Kemal'i şöyle anlatıyor: "Yaşar Kemal'le ilgili fotoğraf ve belgelere bakarken yeryüzünün canlı cansız varlıkları, bin bir rengi, sesi ve esintisiyle onun cömertçe önümüze serdiği ve belleğimize yerleştirdiği koskoca bir dünya canlanır insanın gözünde. Bu arada onu insan olarak da tanımışsanız, yaşadığı birçok olayı kendi ağzından dinlemişseniz, anılar art arda akmaya başlar."
Haber
Haber
Yorumlar
Yorum Gönder
Diğer Haber Yazıları
İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.
Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.
Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor.
Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.
Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.
Yeni yorum gönder