Türkiye’de çoğu kitap doğrudan “paperback (kağıt kapak)” yani ciltsiz olarak basılırken, Avrupa, ABD ve kitapların satış rakamlarının çok daha yüksek olduğu başka ülkelerde durum farklı. Kitaplar önce ciltli olarak (hardcover) ve daha yüksek fiyatla piyasaya sürülüyor, bir süre sonra daha geniş bir okur kitlesine ulaştırılmak üzere “paperback” yani ciltsiz versiyonu basılıyor. Ancak The New York Times’in haberine göre bu durum değişmeye yüz tutumuş.
Haberde “Eskiden saat mekanizması gibiydi: Önce ciltli kitaplar piyasaya sürülür ardından, yaklaşık bir yıl sonra, ciltsiz olan baskı raflarda yerini alırdı. e-kitapların artmasıyla bozulan dengeler, yayıncıların geleneklerini değiştirmesine neden oldu,” deniliyor. Okuyucuların tasarruf etmek için ciltli kitap yerine e-kitap seçmeleri yayıncıları bu yöne itiyor.
Random House, Vintage gibi yayınevlerinin editörleri ciltsiz kitapları artık daha hızlı çıkarmaya çalıştıklarını vurgularken, Little, Brown & Company dijital ve ciltsiz kitap basımı editörü Terry Adams bu değişiklikle e-kitap arasındaki ilişkiye dikkat çekiyor. Ciltsiz kitapların daha hızlı çıkmasında e-kitapların önemli bir etkisi olduğu açık, Adams ters yönde bir etkiye de dikkat çekiyor: ”E-kitap satışları ilk başta çok hızlı yükselse de ciltsiz kitaplar basılınca satışlardaki hız azaldı.”
Tek etmen e-kitap değil, yayıncılık dünyasının da giderek hızlanmasına ve ilgiyi “güncel” kitapların çekmesine de vurgu yapılıyor. Habere göre, ciltli kitapların kendilerini okuyucuya beğendirmek için artık çok fazla vakitleri olmuyor; çünkü satıcılar kitapları raflardan kaldırmakta, eskiye nazaran, daha hızlılar. Bir kitapevi sahibi okuyucunun ciltsiz kitapları daha çok sevdiğine dikkat çekiyor: “Ciltsiz basımın kısa zamanda yapılacak olması okuyucu çok memnun etti. Eğer basılı kitapların yalnızca bir biçimi yaşamaya devam edecekse, bu ciltsiz kitaplar olacak.”
Yeni yorum gönder