IŞİD'e karşı savaşmak için gittiği Kobane'de hayatını kaybeden Boğaziçi Üniversitesi, Sosyoloji Bölümü mezunu, çevirmen Suphi Nejat Ağırnaslı için yayınevleri de Twitter hesapları üzerinden mesaj yayınladı. Ağırnaslı'nın cenazesi IŞİD'in kontrolündeki bölgede kalması sebebiyle henüz alınamadı. Ağırnaslı'ın İstanbul Göztepe'de bulunan evinde annesi Nuran ve babası Hikmet Acun başta olmak üzere yakınları ve sevenleri Kobane'den gelecek haberi bekliyor.
Yayınevlerinden mesajlar
Otonom Yayıncılık: Suphi Nejat Ağırnaslı Kobane'de vicdanın devrimci onuru olarak savaştı. Paris Komünü devrimcisi Blanqui'yi hediye etti. Emanetin hatıramızdır.
Kalkedon Yayıncılık: Yayınevimizin çevirmenlerinden Nejat Ağırnaslı'yı Kobane'de İşid gericiliğine karşı savaşta yitirdik.
Optimist Kitap: Çevirmenimiz #NejatAğırnaslı'yı kaybettik. Önünde saygıyla eğiliyoruz.
"Kürtlerle ilişkilenen sosyalistler cadı avıyla karşılanıyor"
Suphi Nejat Ağırnaslı, KCK operasyonlarında birçok kez gözaltına alınmıştı. Ağırnaslı'nın yaptığı çeviriler ve literatür taramalarının da hakkında hazırlanan dosyaya konması üzerine Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri "Foucault da yargılansın" başlıklı bir basın açıklaması yapmıştı.
Ağırnaslı 02 Mayıs 2011'de serbest bırakılmasının ardından, bianet editörü Ekin Karaca'ya verdiği röportajda "Türkiye'de sosyalist, özgürlükçü insanlarla Kürtlerin ilişkilenmesi, entelektüel düzeyde de olsa siyasi düzeyde de olsa, bir cadı avıyla karşılanıyor. Türkiye'de meseleye nasıl yaklaştığına, ne yaptığına bakılmaksızın bir cadı avı söz konusu. Bu memlekette emekten, özgürlükten, halkların kaynaşmasından yana olan insanlara karşı yürütülen bir operasyon var. Duyarlı insan olmak, beraberinde bir şeylerle suçlanmayı beraberinde getiriyor" demişti.
Birçok dergi ve gazetede özellikle Kürt sorununa dair makaleler yazan Ağırnaslı'nın çevirdiği kitaplar şöyle: Biz Anonymous'uz (Paloma Yayınevi), Tarihin Yapıları Tarihsel Materyalizme Giriş (Yordam Kitap), Para-Şüt (Optimis Yayın Dağıtım), Ters Yüz Et (Optimis Yayın Dağıtım), Düşük Bütçeli Filmler (Kalkedon Yayıncılık), L. Auguste Blanqui'nin Devrimci Teorileri (Otonom Yayıncılık)
Kaynak: Bianet - Birgün
Yeni yorum gönder